Всеки път, когато се гласува Изборен кодекс, винаги се стига до такава ситуация. Не е нещо, което не сме виждали преди. Стига се до парламентарен хаос, при който чак най-накрая се разбира каква е процедурата за гласуване. Това каза в интервю за „Лице в лице“ Александър Симов от БСП.

„Намираме се в каскада от кризи. Няма панацея в хартиената бюлетина. Възможността да избереш машина или хартия е възможност да привлечеш повече хора при урните. С машините решихме проблема с невалидните бюлетини, но реши ли се проблемът с купения и корпоративния вот? И машината не е панацея. Радвам се да видя революционния блясък в очите на Кирил Петков, който говори по темата. Темата няма да предизвика бурно обществено брожение“, прогнозира той.

По негови наблюдения обществото е разделено по тази тема на почти две равни части. „Трима души да върнем пред урните повече, все е нещо. Проблемът е, че има политически партии, които не се притесняват от намаляващата избирателна активност“, добави Симов.

Според него въпросът за манипулациите на вота не се решават от начина на гласуване, а от държавата, която може или да ги спре, или да не ги. „Не е въпросът за сметката колко повече депутати можем да получим. Всяка партия, когато разсъждава за Изборния кодекс, е нормално да следва вътрешнополитическите си интереси“, коментира още Александър Симов.