ГЕРБ бяга от отговорност да състави правителство. ГЕРБ е токсична партия, с която никой не иска да се коалира.

Това обяви депутатът от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев пред Нова телевизия в коментар защо отказват офертата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за преговори за кабинет през контактна група.

Когато отказахме да се срещаме с пратениците казаха, че не са искали коалиция с нас. Каквото и да става ние няма да се коалираме с ГЕРБ, добави Сабрутев.

Миналата година бяхме в подобна на ГЕРБ позиция и успяхме да съставим правителство, събрахме огъня и водата. Сега е ред на ГЕРБ да видим дали може да състави правителство. Истината е, че може. Въпросът е дали ще официализират коалицията си с "Възраждане" от 47-ото Народно събрание, каза депутатът от "Продължаваме промяната". Сабрутев подчерта, че в миналия парламент е имало 80% съвпадения в гласуванията на ГЕРБ и ДПС и по над 60% съвпадения между партията на Борисов и "Възраждане".

Нека видим какво ще се случи с първия мандат и тогава националния ни съвет ще реши какво да правим с втория, ако стигне до нас, заяви още депутатът от "Продължаваме промяната". Партията му в момента била в изчакване.

"Зад термина експертно правителство се крие страхът на водещата партия, че опитва да състави кабинет. Няма да подкрепим експертно правителство", заяви той на въпрос дали е възможно ППР да участва в кабинет с третия мандат, ако е при Стефан Янев.

За да може България да расте икономически, тръбвя да се преборим с корупцията. А ГЕРБ е лицето на корупцията в България, заяви още Сабрутев. Той отново припомни дадените за "Балкански поток" 3 млрд. лв. от третото правителство на Бойко Борисов.