Видя се, че след изборите ГЕРБ станаха първи, но за сметка на това се видя и, че нямат план за управление на държавата. Наложи се ние да оттеглим нашия кандидат, за да докажем това, което заявявахме, че ще бъдем конструктивна опозиция. В крайна сметка се избра Вежди Рашидов с подкрепата на партиите на статуквото. Това каза Венко Сабрутев пред БНТ.

"Ние издигнахме един изключително качествен кандидат и той имаше повече подкрепа от техния кандидат. Това показа, че ГЕРБ е токсична партия и няма как да се формира мнозинство около нея", допълни той.

По въпроса за времето, което отне избирането на министър председател, Сабрутев заяви:

"Колегите от ГЕРБ и ДПС основно искаха да кажат, че ние сме длъжни да подкрепим техния кандидат. Липсата на подкрепа се приемаше като деструктивност, затова оттеглихме нашия кандидат. Накрая се видя, че те отново нямаха подкрепа" и добави:

"Ние ясно казахме на изборите, че няма да застанем зад ГЕРБ и ДПС. БСП решиха да го направят. Историята е доказала, че всяка партия, която се е докоснала до тези токсични партии е платила своята цена. Гласоподавателите не са слепи. Едва ли левият гласоподавател е останал щастлив, че БСП са подкрепили ГЕРБ."

"Ние трябва да познаваме историята, която показва пряка връзка между Вежди Рашидов и Цветан Василев. Защо в 21 век България трябва да се върне в 90-те години? Вие наистина ли мислите, че Вежди Рашидов ще ръководи народното събрание. ГЕРБ му казват какво да прави. Ние имаме управление на ГЕРБ и ДПС", добави той. 

"Ние сме готови да поемем втори мандат и отговорността. Доказали сме се във времето като партия, която може да прави преговори, които са "за" развитието на България", заяви Венко Сабрутев.

По въпроса за държавния бюджет, той уточни: 

"Държавата не е фалирала. Служебният кабинет говори, че няма пари за пенсии и по-високи заплати. Но в същото време за капиталови разходи има 10 млрд лева. 

Съгласен съм, че капиталовите разходи са ключово перо за ВБП. Но не съм съгласен населението да бъде плашено, че държавата е в затруднено в финансово състояние. "