Президентът Румен Радев пристигна в Малта, където ще се проведе срещата на върха на държавните глави от групата "Арайолуш". Радев ще разговаря със своите колеги от формата за политически диалог, който обединява президентите на страните членки от ЕС с парламентарно управление.  

Форматът за политически диалог "Арайолуш" е създаден през 2003 г. и обединява държавни глави на парламентарни републики от Европейския съюз, които обсъждат актуални въпроси за Европа. Групата носи името на португалски град, където за пръв път се състои среща в този формат, с участието тогава на шестима президенти.

България е поканена да се присъедини към групата "Арайолуш" от 2013 г. През септември 2016 г. България беше домакин на срещата на президентите от групата "Арайолуш". Групата се състои от държавните глави на Австрия, България, Хърватия, Естония, Финландия, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Полша, Португалия, Словения и Малта.

Домакин на 17-ата среща на "Арайолуш" е президентът на Република Малта Джордж Вела.

В четвъртък българският държавен глава заминава за Прага, за да представлява страната ни на първата среща на върха във формат "Европейска политическа общност", обединяваща 44 държави. В петък той ще вземе участие в неформалното заседание на Европейския съвет в чешката столица.

Във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел президентът Радев приветства инициативата на френския президент Еманюел Макрон за създаването на Европейска политическа общност. По думите на българския държавен глава новата платформа има потенциал да улесни диалога и да създаде възможности за по-ефективна координацията на усилията за постигане на стабилност, сигурност и просперитет както в рамките на ЕС, така и с държавите в съседство.