"Надявам се всички колеги от останалите парламентарно представени партии да дойдат на срещата в понеделник, всички са приели поканата на БСП. Едва ли има нещо по-важно за България в момента от това какви мерки ще набележи парламентът и новото правителство, какъв бюджет ще бъде приет за 2023 г. Това са важните неща, които интересуват хората". 

Това заяви пред БНР проф. Румен Гечев, избран за депутат от БСП в 48-ото Народно събрание.

БСП ще направи всичко възможно за съставяне на правителство, вторият мандат има по-голям шанс, посочи той и добави, че трябва да бъде използван последният шанс за кабинет с третия мандат, защото е по-добре да има правителство, отколкото нови избори във време на кризи.

По думите му "някакви вътрешни, а може би и външни центрове тласкат политическите партии в България, пращат ги по една пътека, която не води към решаването на националните проблеми":

"Това ли е проблемът на България - кои посланици ще присъстват на откриването на парламента, или е това - как ще финансираме бюджетния дефицит? Ще запазим ли социалните програми и защитата за българските домакинства и българския бизнес при неизбежната рецесия, която се очертава? Трябва да съсредоточим вниманието си към националните проблеми, като не подценяваме ангажиментите на страната като член на ЕС и НАТО".

Румен Гечев подчерта, че БСП ще настоява да бъдат запазени компенсациите на домакинствата заради високата инфлация и поддържане на определен таван на цените на стоки от първа необходимост:

"Не звучи добре да се взема допълнителен дълг, но ако трябва да избираме между спасяването на бизнеса и защита на семействата и това да увеличим дълга с още няколко процента, няма да бъде разумно. ... По всякакви европейски стандарти към момента, дори и с допълнителен дълг от 4-5 млрд. лева, българската икономика няма да има проблеми да обслужва този дълг".

В предаването "Неделя 150" проф. Гечев заяви, е САЩ трябва да платят неустойка за забавянето на доставката на 8-те поръчани изтребителя Ф-16, както и за самолетите, които "трябва да вземем под наем":

"Правителството на САЩ е взело парите 100%, не си е изпълнило ангажимента към България, веднага да плащат за наем на самолети, които български пилоти да пилотират тук в България. Посланикът ни в САЩ да поиска среща със съответните органи, където сме превели парите. Ще настоявам да извикаме в парламента Бойко Борисов, о.р. ген. Константин Попов и Красимир Каракачанов, които да отговорят защо са подписали договор без неустойки".

Интервюто на Диана Янкулова с Румен Гечев в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.