Реформаторският блок в Пловдив се очертава като ключов играч на идващите местни избори. Макар около него да не се шуми много, заради троицата Иван Тотев, Славчо Атанасов и Дани Каназирева, дясното обединение ще има сериозна роля в избора на следващия кмет.

Все още няма и фаворит за кметска кандидатура, която да обедини трите водещи партии в блока – ДБГ, СДС и ДСБ, а из политическите централи вече се заговори, че те могат и да нямат своя номинация.  В началото на годината лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че в Пловдив сините ще имат своя кандидатура за кмет, но вариантът с подкрепата на друг мераклия за градоначалник изглежда все по-реална.

Пепа Деведжиева(ДСБ), д-р Димитър Шишков(ДБГ) и Никола Хаджийски(СДС) си дават добре сметка, че те нямат кандидат, който да успее да пробие измежду тримата фаворити на изборите, разкриха източници от Реформаторския блок пред TrafficNews.bg.  Поради тази причина основният им приоритет ще бъде борят на съветниците в местния парламент.От ДСБ номинираха Пепа Деведжиева за кмет, но почти сигурно е, че тя ще се пробава за кмет на "Централен".

На последните местни избори автентично десните партии, както се наричат самите те, изкараха едва 6000 гласа под името Синя коалиция, а в Общинския съвет влязоха арх. Илко Николов и Спас Гърневски. Двамата крепят мнозинството в местния парламент, а първият е негов председател. Двамата обаче са много по-близки до ГЕРБ в момента, отколкото до Реформаторския блок.

От няколко седмици тече слух, че СДС искат да издигнат арх. Илко Николов за кмет и водач на листата за общински съветници, но нашите източници от блока категорично отрекоха тази информация.

Все по- често обаче се чува, че Реформаторският блок води усилени преговори със Славчо Атанасов. Макар към момента вероятността те да подкрепят основния опонент на Иван Тотев не е голяма,  вариантът не е изключен. Според информациите от политическите централи, ако от Блока подкрепят Атанасов, Патриотичният фронт щели да работят  Пепа Деведжиева да стане кмет на „Централен”.

Тримата лидери на десните категорично са се обединили около идеята да не дават подкрепата си към Иван Тотев за местните избори, а публичните им коментари по темата, също потвърждават тази информация.

На парламентарните избори РБ изкара близо 14 000 гласа. Ако наесен  формацията повтори този резултат тя ще има поне 6 съветника, което ги превръща в незаобиколим фактор в следващото управление на града.

Ако д-р Димитър Шишков и останалите лидери подкрепят Славчо Атанасов то това ще говори и красноречиво, че РБ не искат да си сътрудничат с ГЕРБ в Пловдив, което  е тъкмо обратното на призивите на кмета Иван Тотев, искащ града да се управлява в ЕНП формат.

При всички положения, колкото и да не се шуми покрай Реформаторския блок, със сигурност те ще имат решаваща роля на тазгодишните избори.  Дали обаче техните решения ще са плод на идеологическа и принципна основа, или  просто ще търсят този, който им предлага повече ще се разбере съвсем скоро.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg