"Дебатът за фалшификацията на изборите мина съвсем в началото на вчерашното заседание. За мен е безспорно ясно, че опитът показва 12 години назад във времето избори се фалшифицират с хартия. През последните 2-3 избора, когато машините вече са въведени няма нито един доказан случай на злоупотреба с вота на гражданите", това заяви пред БНТ Радостин Василев от ПП.

"Гаранцията на машината беше много сериозна до снощи. И тя беше, че може да се направи справка от разписката, която излиза с нейното броене за резултата, който излиза от машинния протокол. След снощи, машината вече е един принтер и секционната избирателна комисия на края на деня брои тези разписки и създава отново хартиен протокол. Няма да има машинен протокол. Това ще създаде огромен хаос. Ще имаме най-тежките избори, които са провеждани някога в България", така Василев коментира решението на НС за връщане на хартиената бюлетина.

"Хубавото е, че остана все пак записът в машината. Ще има памет, но за да се достигне до тази памет, флаш паметта, трябва да се водят дела. Няма желание, от страна на Хартиената коалиция, да се принтира нещо от машината, с което секционната комисия да види изчисленията. И да сравни дали е вярно, това което те са изброили с разписките ", допълни Василев.

"ЦИК ще разполага с флашките от всички секционни комисии, но няма да може да ги предоставя свободно. Снощи Хартиената коалиция на практика въведе един принтер за принтиране на хартиени бюлетини ", каза Василев.