Започна втория ден на консултации за съставяне на правителството при президента Румен Радев, като на „Дондуков” 2 днес се явиха от „Продължаваме промяната”.

„Искам да ви поздравя за постигнатия резултат, българите ви отредиха отговорна роля в парламента, но отново избирателите не заложиха само на една партия и това показва, че е нужен диалог. Аз напълно съм съгласен с вашата теза, че не може да има правителство на всяка цена,рожба на задкулисни договорки, но в същото време ще държа да има конструктивен диалог и да изчерпаме всички възможности за съставяне на кабинет. Искам да чуя дали бихте подкрепили първия мандат и при какви условия и какво ще се случи във втория мандат,  в случай че той стигне до вас. Въпреки тази най-важна задача за съставяне на правителство, трябва да се вземат решения, отлагани от няколко парламента.  Затова искам да знам и как вие виждате приоритети на това Народно събрание”, заяви президента Румен Радев.

Той получи отговор от Кирил Петков.

„Ние ще бъдем водени изцяло от два принципа – да можем да решим максимално голям брой проблеми на българските граждани, като поради тази причина сме подготвили 16 политики и ще подкрепим , която и да е партия, която ги внесе”, заяви Петков.

Бившият премиер отново подчерта, че е нужно да се увеличи минималната заплата, данъчните облекчения за младите хора, подкрепа за бизнеса и пенсионерите. Както и това, че вече са внесли антикорупционен закон, а Венецианската комисия  е дала подкрепа към ограничаване на правата на главния прокурор у нас.

„ Вторият принцип, който ще отстояваме е да спазваме нашите обещания,  българският народ трябва да знае и да очаква, че когато гласува за едни обещания, те трябва да бъдат спазени. Ето защо ние няма да подкрепим първия мандат, но ще гласуваме за всички тези 16 политики”, каза още Кирил Петков.

Радев им припомни какво е казал по време на връчването на мандата за предишното правителство, че още в първите 100 дни трябва да се справят със корупцията и статуквото, като в противен случай ще им бъде потърсен реванш.

„Моят въпрос е какво по-различно смятате да направите сега, за да не се повтори тази грешка. Вие няма да подкрепите първия мандат,  но чуваме от хората, че ако вие не ги подкрепите и те няма да ви подкрепят, смятате ли че това е отворена врата за нови избори, имали шанс за съставяне на кабинет с втори мандат?”, каза още държавният глава.

„Ако се стигне до там да имаме втори мандат – ще трябва да се направят редица реформи, не само в Съдебната власт, но и в цялата система за сигурност на страната, за да може тя адекватно да действа за всички опити за дестабилиция на правителство”, коментира Асен Василев.

Няма да правим безпринципни и задкулисни договорки, с когото и да е, обобщи Кирил Петков. Петков също добави, че отговорност трябва да се търси от първата политическа сила и призова ГЕРБ да направи каквото ПП са направили при предходните избори /б.а. да се търси широка подкрепа от партиите на база програма/. От Продължаваме променяната обаче подчертаха, че това не става с „контрактьори“ - нямало така позиция. Така той намекна за подхода за излъчване на контактни групи от партиите, които да дебатират с личности като Росен Плевналиев и Соломон Паси.