Президентът Румен Радев ще покани „Български възход” на консултации за съставяне на кабинет следващата седмица. По думите му този парламент има да свърши важна работа.

„Дадох достатъчно време за закони и за диалог. Ако партиите са единодушни, че желаят избори веднага - няма проблем. Мандатите могат да се извъртят много бързо. Дал съм на партиите възможността да решат”, посочи той.

Относно стрелбата по българския културен клуб в Охрид, държавният глава коментира, че това е абсолютно недопустим вандалски акт на агресия, която се насаждала с десетилетия срещу България и българите.

„От държавното ръководство на РСМ и от обществото в нашата съседка трябва да се разбере, че пътят към ЕС минава през признаването и уважаването на правата на македонските българи и на нашето културно-историческо наследство”, смята Радев.

На партиите, които искат оставката на вътрешния министър Иван Демерджиев, президентът отговори: „Да си направят редовно правителство и да си искат, колкото си искат оставки. Министърът много ясно се аргументира какво прави МВР в момента, за да запълни дефицити, налагани с години. Сега МВР тръгва по оздравителен път”.

„Позицията на „Продължаваме Промяната” показа още веднъж, че ръководството на партията все още има проблеми с познаването на законите в България. Съгласно тях, президентът не участва в ръководството на службите”, каза той относно желанието на ПП шефовете на службите за сигурност да не се назначават от държавния глава.