Руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация в Русия. В обръщение към сънародниците си руският президент заяви, че основната цел на спецоперацията в Украйна остава непроменена - освобождаването на цялата територия на Донбас. Президентът възложи на Министерството на отбраната да определи статута на доброволците в страната, като той трябва да бъде същият като на офицерите от редовната армия.

Частичната мобилизация означава, че мобилизирани ще бъдат само руснаците от запас. Мобилизационните действия започват днес.

Путин заяви, че защитава руските територии и че Западът иска да унищожи страната.

Основната тема в изявлението е провеждането на референдуми в ДНР, ЛНР, Запорожие и Херсонска област за присъединяване към Руската федерация. Гласуването е предвидено за периода от 23 до 27 септември.

"След началото на специалната операция, включително на преговорите в Истанбул, Киев реагира положително на предложенията на Русия, но Западът не хареса мира и Украйна получи директно нареждане да наруши споразуменията“, заяви Путин. Относно референдумите, то допълни, че Русия не може да предаде близките си хора и да не отговори на желанието им сами да определят съдбата си.

Той казва, че Западът е показал, че целта му е да унищожи Русия и че се е опитал да превърне народа на Украйна в пушечно месо.

Към нацията се обърна и министърът на отбраната Сергей Шойгу.

Изказването на Путин се очакваше вчера. Но в полунощ каналът Forbes Telegram, позовавайки се на източници в президентската администрация, каза, че речта на президента ще се състои, когато „Далечният изток се събуди“.

Във вторник Държавната дума на Русия, долната камара на парламента, прие закон, който включва в руския наказателен кодекс понятията "мобилизация", "военно положение", "военно време", а също така наказания за дезертьорство и доброволно предаване в плен.

ДНР поиска референдум за присъединяване към РусияВреме е да заличим несъществуващата граница между нашите държави, каза ръководителя на ДНР Александър Кофман