Президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство на най-голямата политическа група в парламента - на "Продължаваме промяната". Папката отиде при Асен Василев, когото по-рано днес Кирил Петков предложи за кандидат за министър-председател.

Василев бе придружен от премиера в оставка Кирил Петков, шефа на парламентарната група на ПП Андрей Гюров и бившия председател на парламента Никола Минчев.

"България е в политическа, икономическа и социална криза. Българите споделят основателни тревоги за растящите цени, за неизвестността. Средствата по Плана за възстановяване чакат своята реализация", каза Радев.

Той напомни, че ако правителството не осъществи бързо съдебната реформа, статуквото ще потърси своя реванш.

"Гражданите, обществото и институциите имат нужда от сигургонст, стабилност и предвидимост, а това означава най-вече правителство. Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес", предупреди Радев.

"За мен това е огромна отговорност, всички сме наясно, че в кризите, които България трябва да посрещне, е изключително важно да имаме кабинет. И той да работи в интерес на гражданите, а не на статуквото и наистина да отстоява българския интерес и независимостта на държавата", каза от своя страна Василев. 

Партията ще разполага със седем дни, за да предложи състав на правителство. Ако той не бъде одобрен, мандатът ще отиде при ГЕРБ-СДС, които вече обявиха, че ще го върнат. След това държавният глава ще трябва да избере трета формация, на която да даде шанс за сформиране на правителство.

Очаквайте подробности!