Президентът Румен Радев откри паметник на основателя на Софийската противопожарна служба Юрий Захарчук. Автор на паметника е Вежди Рашидов. По време на откриването държавният глава отличи с почетния знак на президента директора на пожарната главен комисар Николай Николов, който днес се пенсионира.

"Аз имам честта да познавам главен комисар Николай Николов, още докато бях командир на ВВС и от съвместната ни работа в множество - от пожари до наводнения. Винаги съм се възхищавал от неговия висок професионализъм, иновативност, организаторски и лидерски качества", заяви Румен Радев - президент на Република България.

"Срещнах се със страхотни хора, запознах се с много добри приятели. Даде ми много тази служба. Но най-вече познанствата, добрите екипи в Главната дирекция, посочи главен комисар Николай Николов.

"Това е вторият паметник, който правим на украински гражданин. Радвам се, че днес го откриваме заедно с нашия президент. Смятам, че стана един хубав паметник", подчерта Вежди Рашидов - председател на Народното събрание.