"Продължаваме промяната" и "Демократична България" заявиха, че са готови да направят кабинет на малцинството с втория мандат, дори и ако ГЕРБ го подкрепят. Програмно правителство с втория мандат е новият сценарий пред партиите – в търсене на изход от кризата.

“ДБ и ПП да съставим правителство на малцинството, което да бъде подкрепено от ГЕРБ”, заяви съпредседателят на “Демократична България" Атанас Атанасов, зара той пред БТВ.

Според Атанас Атанасов Бойко Борисов бил воденичен камък не само за държавата, но и за собствената си партия. "Не се страхувай, отдръпни се и освободи държавата", обърна се той към лидера на ГЕРБ.

Третият мандат ще е вариант тип Беров, според Атанас Атанасов. Такъв вариант щял да вкара през задния вход Ахмед Доган, а според него, Бойко Борисов отдавна мечтаел да е Ахмед Доган от Банкя.

Следващата седмица ПП и ДБ започват разговори за общо явяване на местните избори в София догодина. Готови сме да получим третия мандат, увери още Атанас Атанасов. Не бива да стигаме до третия мандат, обаче смята той.

“Държат се като в ясла - ние няма да ви подкрепим, но когато дойде вторият мандат при нас – вие трябва да ни подкрепите, смешно”, заяви Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС. 

“Правителството с нашия мандат ще излезе с много ясно разписана програма, която няма да е съгласувана с ГЕРБ”, категоричен бе Даниел Лорер от “Продължаваме промяната”. 

Все пак от ГЕРБ са готови на компромиси в името на това да има редовно правителство. От "Продължаваме промяната" не изключиха – да имат кабинет с гласовете на ГЕРБ.  “Няма сила, която да спре един депутат да гласува както прецени”, каза Даниел Лорер. 

“Ако искаш подкрепата на някой, трябва да го заявиш. Това по-скоро ми прилича на "свенливо намигване"”, добави Томислав Дончев.   “Аз съм за – да седнем и да уточним едно по едно това правителство каква програма ще изпълнява. Това трябва да бъде разписано и да бъде контролирано от парламента”, заяви Атанас Атанасов.   Дали ще се стигне до сценарий на кабинет с втората папка е въпрос на разговори – убедени са партиите. Нагласите към момента са, че първият мандат на ГЕРБ-СДС ще бъде неуспешен.