Община Пловдив няма да има акции в „Международен панаир Пловдив” АД,  научи TrafficNews.bg. На утрешната сесия на Общинския съвет под тепетата ще се гледа решението на Министерския съвет  за прехвърлянето  на 20,63 % от активите на дружеството.  То обаче няма да бъде прието в този си вид.

Сондажите между различните групи в Общинския съвет, включително и сред опозиционните, са успели да ги убедят, че Община Пловдив не трябва да приема акциите от дружеството. Мотивите, които ще бъдат изтъкнати на утрешната сесия е, че дружеството има над 25 милиона лева задължения, като при евентуално наказателно производство срещу него, удар ще понесе и Община Пловдив.

Колегите им от Варна вече приеха акциите от 29 % и те са в активите на морската община. Най-вероятно до края на годината те ще бъдат заменени за имота в центъра на Варна, който е на собственика на Панаира Георги Гергов. При тази ситуация бившият председател на градската структура на БСП ще притежава близо 80 % от дяловете на дружеството, в чиито активи влиза и панаирното градче.

TrafficNews.bg научи, че инициативата за промяна в проекторешението ще дойде от Реформаторския блок и ще бъде подкрепено от голяма част от политическите сили в ОбС, в това число и ГЕРБ. В него ще фигурира желанието на Община Пловдив държавата да се погрижи за собствеността на Панаира, тъй като тя трябва да има водеща функция в дружеството.

По този начин пловдивските старейшини ще откажат акциите от държавата, но в същото време ще покажат загриженост за съдбата на Панаира. След решението на Общинския съвет е напълно неясно каква ще е съдбата на 20 % от акциите във въпросното дружество.

Очевидно държавата не желае да участва в управлението на дружеството. Не е невъзможно и останалата част от акциите да бъдат прехвърлени към Варна или да се стигне до директно договаряне с най-големия акционер в дружеството – Георги Гергов.

Какво губи или печели Пловдив от това решение?

Главните опасения и мотиви на кмета Иван Тотев и управляващите Пловдив е, че ако утре Гергов спре да изплаща заемите и започне наказателно производство срещу дружеството, Общината може да бъде притисната от кредиторите.  От друга страна Община Пловдив няма реално големи правомощия в общото събрание на директорите, тъй като мажоритарен собственик е Георги Гергов, а скоро се очаква неговият дял да стане още по-голям.

В този ред на мисли Пловдив получава само отговорности и рискове, без ясно разписани дивиденти.

От друга страна имуществото на Панаира се оценява на милиони левове. Според последната оценка само 49% от дяловете, които бяха раздадени от държавата, се оценяват на 70 милиона лева, а в действителност пазарната цена е в пъти повече.

При най-лошия сценарий, който за момента не изглежда актуален -  разделянето на парцелите и тяхната продажба, Общината няма да има никакъв дивидент в сделките, а и няма да е бъде първи избор, ако имотите се пуснат на пазара.

Георги Гергов направи един от успешните си ходове в софийския ЦУМ. В търговския център той успя да даде част от площите си под наем на големи IT и аутсорсинг компании, които всеки месец плащат солидни наеми.

При постоянното говорене на кмета Иван Тотев и останалата част от администрацията за развитието на тази индустрия, някак си странно винаги се подминава Панаира. А части от него са перфектни за развитието на този сектор с комуникацията и инфраструктурата си. Ако утре Гергов реши да прави подобно нещо и в Панаира, Община Пловдив ще бъде страничен наблюдател на случващото се там. Още повече, че дивидент тя няма да види.

Оставяйки всички частни случаи и хипотези, с утрешното си решение местният парламент се отказава да участва в управлението на един от символите на Пловдив, който е създаден, за да бъде лицето на българската икономика.

Оттук нататък всяко решение, което ще се вземе в Панаира, ще тежи на плещите на Георги Гергов, а от Община Пловдив ще вдигат ръце, казвайки, че те не са замесени в този казус. Така те го оставят изцяло в частни ръце, а и бащиците на Пловдив предначертават съдбата на Панаира, която е застигала и други мегаструктури в България през последните 25 години.  

Благовест Андонов, TrafficNews.bg