Този човек ще бъде там наистина като фасада, защото не успяхме да стигнем до решение за човек,  който ще е обединител в парламента.  Така Кирил Петков  коментира избирането на Вежди Рашидов за председател на парламента

Именно затова според него става въпрос за  връщане в годините на прехода – слагаме едни хора, а зад тях има други.

„Аз в петък се разочаровах, не съм се чувал оттогава с Корнелия Нинова, изненада ме че предложението дойде от тях, тези компромиси, оправдани за националния интерес, са ни довели до тук”, каза той.

Петков заяви, че най-добре е щяло да бъде да има предложение на „Демократична България”, тъй като те може да получат подкрепа на ГЕРБ по евроатлантическа линия и на БСП заради доскорошната коалиция.

Въпреки това, той заяви, че не е затворил вратата  към БСП.

„Няма как да правим нещо заедно с БСП, ако те взимат решения, които са в разрез с нашите принципи, като например връщането на хартиената бюлетина, което ще доведе до изборни измами”, каза Петков пред Нова телевизия.

Според него има и риск, ако кризата продължи и има нова избори, партия като „Възраждане” да събере повече гласове или пък да се отиде в посока президентска република. Той е категоричен, че не трябва да има такова съсредоточаване на власт.

Отново заяви и че ПП няма да влиза в безпринципни коалиции (с ГЕРБ), но ще подкрепят посочените от партията 16 политики, независимо кой ги предложи.

„Ние сме много предвидими и няма как да променим възгледите си”, категоричен е Петков.