„България и нейната история винаги са зависели от смели хора, които знаят, че тяхната реалност не е задкулисен певец и неговите приятели. Трифонов се оправдаваше вчера, че няма нищо общо с границата и сега колегата до мен ходи с охрана, защото го заплашват“. Това заяви Кирил Петков по време на извънреден брифинг на ПП, в който поздрави отцепилите се от ИТН петима народни представители. Той заяви, че има надежда, че в рамите на това правителство отново ще се сформира мнозинство.

Радостин Василев: Задкулисието проби в ИТН, Трифонов е бизнесмен, а не лидер с моралНяколко депутати свалиха доверието си от лидера на партията Слави Трифонов

„България има шанс. Мафията току-що загуби коалиционния си партньор“, отсече Петков.

„Държавата не се управлява от диванчета и студиа. Държавата трябва да се управлява от хора, които всеки ден идват в НС, а не от сценаристи зад кулисите или бивши премиери в джипки или почетни председатели в сараи. В момента , в който политиката се прави в официални институции, това е момента в който ще имаме нормална държава. Мафията загуби възможността да сформира правителство“, коментира вицепремиерът Асен Василев.

"Оттук нататък думата е на народът“, заключи Асен Василев.

Василев отрече петимата отцепили да са били мотивирани от "Продлжаваме промяната".

"Със своето идване на власт ние обещахме борба с корупцията. През последните няколко месеца ние непрекъснато се опитвахме да стигнем, до това обещание. Но законът за КПКОНПИ се бавеше 6 месеца", коментира още премиерът. Той посочи, е по същият начин са се бавели законите за съдебната система, за европейския прокурор, и винаги това е ставало „от няколкото човека от ИТН“.

"Мафията калкулира грешно. Радостин Василев показа истинско лидерство. Мафиата това не го разбира, понеже тя не се управлява така", допълни Петков. 

Премиерът допълни, че ще разговаря с отцепилите се от ИТН депутати:

„Има три важни момента – антикризисните мерки и пенсиите, компенсациите за ел. енергията и приемането на КПКОНПИ. Ще търсим подкрепа по тези три линии“, допълни го Василев.