Задкулисието проби в „Има такъв народ“. Това заяви министърът на младежта и спорта в оставка Радостин Василев. Той, заедно с група народни представители от „Има такъв народ“,  свалиха политическото си доверие от лидера на партията Слави Трифонов.

Това те обявиха по време на преконференция, подкрепена от част от депутатите на ИТН - проф. Николай Радулов, Георги Георгиев, Иво Атанасо, Деян Петков и Светлин Стоянов.

„Не съм вярвал, че ще изрека тези думи, но дойде моментът, в който България ми е по-важна от група лица, които най-вероятно владеят нашия лидер", каза Василев. 

„Надеждите, които имахме, ще останат нереализирани. За съжаление, поведението на Трифонов като едноличен собственик на партията доведе до това, че партията сама се изчегърта. Последните му действия водят до това, че се изчегърта и държавата“, допълни спортният министър.

Според Радостин Василев лидерът на ИТН е излъгал във вчерашното си интервю, когато е заявил, че е обсъдил решението си да напусне коалицията с парламентарната група.

Трифонов за ПП: Тези хора трябва да стоят максимално далеч от власттаНай-големият компромис за ИТН бе да е в коалиция с БСП, заяви лидерът на ИТН

Той заяви, че е „адски разочарован“ от ситуацията. В тази връзка посъветва премиерът Кирил Петков да депозира оставката му в НС.

„За огромно съжаление, задколисието проби при нас. Сега ще ни изкарат предатели, че сме взимали пари, че сме купени“, каза той във връзка с изказване на Трифонов от по-рано пред деня, в което казва, че депутатите му са „купени от Кирил и Асен“.

Слави Трифонов: Депутати напускат ИТН, вероятно купени с пари и постове от Кирил и АсенПредателите никой не ги обича, дори и тези, които печелят от тях, заяви лидерът на ИТН

Той заяви, че иска да се подложи на детектор на лъжата, за да се види взимал ли е пари, за да остане в управлението. Той подкани Трифонов и Тошко Йорданов.

„Открито направих кръстоносен поход през тези 6 месеца срещу мафията в спорта. Сега господин Трифонов ме хвърли на мафията. Няма как да оправдая решението на коалицията. Аз съм лоялен“, допълни Василев.

„Имаше майтап, че правителство ще има, докато Гроздан Караджов е на власт. Това е срам. Ако говори (бел.ав. Трифонов) за морал, а в същото време неговият морал не е достатъчен, за да бъде лидер - е срамно“, допълни спортният министър.

Събралите се народни представители от различни области в страната, които са спечелили най-много гласове на предишните избори, обвиниха Трифонов, че не се интересува - от това, което иска народа, и от народните си представители.

„Слави Трифонов никога не се е интересувал от мнението на избирателите, от своите депутати – той не ги познава. Не е дошъл 2 години в офиса в Плевен, родният му град. Оправдавах всичко това със затрудненото му здравословно състояние и особения му характер. При всичките ни срещи с него все повече в мен се задълбочаваше усещането, че това не е парламентарен, а бизнес проект. Това е било заложено още от самото начало”, посочи той.

Той нарече ИТН бизнес проект:

Няма Северна Македония – тя е измислен повод. Има си договор за добросъседство, консултативен съвет и прочее. Македония няма да мръдне. Петков започна да говори така, че РСМ да не е проблем наистина и в ИТН почна да се търси повод. Ясно проблемът е, че няма как едни финансови проекти да минат някъде. Аз съм сигурен, че Трифонов не е жаден за власт. Той е бизнесмен“, категорично заяви Василев.

„Аз повече от тази структура не мога да бъда не за друго, а само заради поведението на лидера и на приближен кръг от хора. С депутатите от ИТН сме в много добри отношения. С много малко изключения те са свестни хора. Знаят, че аз казвам истината. Аз продължавам да бъда себе си, не съм обещал подкрепа, не съм купен от никого”, посочи той.

Той заяви, че не е бил търсен от никого и никой не го е притискал от ИТН през изминалите месеци.

"Защото те знаят, че аз съм безпрекословно луд”, добави Радостин Василев.