Община Пловдив ще избере как да продължи конкурса за реконструкция на площад „Централен“.  Ние ще надградим проекта на португалската фирма „Фора“, спечелила международния конкурс за площада. Също така решаваме, че проектът ще е на едно ниво, и няма да има подземно ниво. Това каза днес кметът на Пловдив Иван Тотев.

Той обясни, че НИНКН не са отхвърлили проекта на португалската фирма „Фора“, но са открили несъответствие в него с нашето законодателство. Това те са написали в записката с положително становище за бъдещите планове на общинската администрация, съобщава радио Пловдив.

От института не са разглеждали подробно проекта, но той ще се използва за основа на новия проект, каза още Тотев. По думите му управленското решение е да има нов площад само на едно ниво, защото така се пази в максимална степен археологията. Точно това не е било записано в португалския проект, каза кметът.

Той посочи още, че добре се възприема идеята за свързване на двете археологически пространства – форум „Север“ с форум „Запад“ и премахване на павилионите там. Ще се стартира процедура по целия обхват на проекта, пространството около бул. „Цар Борис III Обединител“, подлеза на улица „Гладстон“ и възстановяване на археологията на площада.

Целта е през 2018г. или началото на 2019-та година площадът да бъде открит и възстановен с археологическите разкопки.

Финансирането на площада ще бъде изцяло от общинския бюджет на Пловдив. Предвижда се над 9 млн. лева да се вложат в реконструкцията, като първоначално бюджета се изчисляваше на 20 милиона, ако бе на две нива.

Ето как трябваше да изглежда площада според проекта на португалците от ФОРА:

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg