Няма да подкрепим първия мандат на ГЕРБ, ако "Продължаваме промяната" ни поканят, ще участваме във втория. Няма да подкрепим мандат на ДПС и "Възраждане", ако третият е при тях. Това заяви Корнелия Нинова, след като президентът Румен Радев проведе консултации с "БСП за България", предаде БНТ.

БСП смятат, че може да има правителство, но че реалните преговори между партиите ще започнат след връчването на първия мандат.

"С президента доуточнихме някои детайли по важните за нас теми, особено разговора за бюджета. Президентът увери, че служебният кабинет ще помисли, за увеличаване на минималната работна заплата на 850 лв. Вероятно ще трябва да мине през бюджет, но това го отчитаме като добър резултат от срещата", посочи Корнелия Нинова.

Ако социалистите получат третия мандат, ще положат всички усилия да съставят кабинет. "Бихме предложили няколко национални прироритета плюс социален пакет за хората през зимата", заяви Нинова.

БСП и президентът са на едно мнение, че износът на оръжие за Украйна е опасен за България и може да въвлече страната ни в конфликта в Украйна.

"След решението на Народното събрание определихме коалицията, която го взе като "коалиция на войната" - ГЕРБ, ПП, ДПС, "Български възход" и ДБ се обединиха. Очевидно сме на различни позиции, ние бяхме и по време на кабинета, в който участвахме", посочи Корнелия Нинова.

Румен Радев не е казал на БСП кога възнамерява да връчи първия мандат за съставяне на правителство.

Държавният глава се среща с всички парламентарно представени партии, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство. Целта на консултациите е, по думите му - да се търсят допирни точки и да се направи всичко възможно за създаване на редовен кабинет. Румен Радев вече проведе такива срещи с ГЕРБ-СДС, "Продължаваме Промяната", ДПС и "Възраждане".