"Партиите, които си залепиха етикетите за проевропейски и демократични оспорват европейската демокрация, защото в демократичните страни в Европа не се гласува само с машини". ПП ни лепнаха етикет "статукво" и се гнусят от него, но не се гнусят да гласуват със статуквото ГЕРБ и ДПС износ на оръжие за Украйна. Реакцията им буди съмнения за манипулация на машинния вот. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на извънреден брифинг в парламента. 

На заявката за отказ от разговори на ПП с БСП Нинова отговори така. "Тяхна воля, ние не насилваме никого. Но да се знае отсега кой ще провали възможността за редовен кабинет, работещ парламент, спокойна зима, социални плащания и гаранция за икономиката - ПП и ДБ. Те блокират възможността за промяна на модела, срещу който се борят", подчерта тя.

"Много правителства сме се борили България да е част от Шенген и днес бе приета от всички, без ПП и ДБ, които са се самоназовали като проевропейски партии. В социалната комисия, по предложение на ПП, отпадна от семейния ред помощта за семейства и деца. Това са проевропейските и социално ориентираните. Днес си позволиха отново да лепят етикети", каза още тя. 

"Не се гнусят да гласуват с ГЕРБ и ДПС за износ на оръжия за Украйна, плащане сега и веднага за нови самолети. Договорът влезе вчера и ще видим как ще излезе. Значи не е проблем да поставят пред риск въвличането на България във войната, но е проблем, когато БСП иска да гласува други неща", допълни Нинова. 

"Шокирани сме от две думи на Христо Иванов, когато го попитахме за самолетите и войната, той каза: "Това е частно решение". Какво означава това? Това било частно решение, а за Изборния кодекс е световно. Не искали БСП да участва в правителство. Тяхна воля.

Но да се знае от сега кой ще провали възможността за редовен кабинет, спокойна зима, плащания и гаранция за икономиката. ПП и ДБ блокират възможността да продължи промяната на модела, за който се борихме и забележете за какво.

Не са чекмеджетата, кюлчетата, нито борбата с корупцията, а смесеното гласуване. И тази истерия вече буди все повече съмнения за манипулация на машинния вот. Това не е нормална реакция", посочи лидерът на левицата.