Продължават консултациите на „Дондуков” 2 за съставяне на правителство. Президентът Румен Радев разговаря с представители на „БСП за България”.

"Пред този парламент стоят много неотложни задачи, но и вие сте съгласни, че най-важната от тях е съставяне на редовно правителство, което да поеме отговорността за управление на страната. БСП е партия с дългогодишни традиции и опит в парламентаризма и управлението н страната и те могат да бъдат особено полезни в тази сложна ситуация", заяви Румен Радев, като ги попита дали биха подкрепили първия мандат и при какви условия и ако той е неуспешен, биха ли се коалирали с бившите си партньори ПП при втория мандат.

Корнелия Нинова заяви, че искат редовно правителство, защото то вече е абсолютно необходимо, но няма да подкрепят първия мандат на ГЕРБ, а с "Продължаваме промяната" биха разговаряли, ако ги поканят.

„Ако не успеем да съставим правителство, трябва да разпуснем парламента в края на ноември или началото на декември, което значи, че избори ще има или края на януари или началото на февруари. При тези обстоятелства ще бъде изключително затруднена логистиката и организацията на изборите”, заяви държавният глава.

Нинова заяви, че правителство дали ще има или не ще се види във времето, но не може хората да бъдат оставяни без заплати, пенсии и помощи.

„Всички сме загрижени за социалната криза, за рисковете при българските граждани. Всички социални придобивки се запазват. Ще има коледни добавки към пенсиите и започват разговорите на правителството за минималната работна заплата. Ще има повишение на минималната работна заплата”, посочи Радев и допълни, че служебното правителство е заварило едни много високи темпове на инфлация и това им е било приоритетната задача- да я овладеят.

„За октомври имаме забавяне на темпа с 0,9 процента ръст, така че и това е добър признак, ще има и други решения, които ще помогнат на хората и ще ги облекчат, но тази нагласа и готовност на служебното правителство не е била пренебрегвана”, посочи Румен Радев.