Руският посланик Елеонора Митрофанова стана повод за скандал между депутатите от новото 48-о Народно събрание. От „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ поискаха тя да не бъде канена на откриването на новия парламентарен сезон. От „Възраждане“ контрираха и се стигна до скандал.

"Аз попитах риторично дали президента на Азербайджан ще бъде канен. Дали Митрофанова ще присъства, зависи от администрацията на НС. България все още има демократични отношения с всяка една държава и се надявам това да продължи“, каза Петър Петров от „Възраждане“ пред bTV. Тяхната позиция е била подкрепена от БСП.

Протоколът изисква на първото заседание на Народното събрание да присъстват представителите на чуждестранния дипломатически корпус. От ПП и ДБ са възразили, че руският посланик, който е представител на страна агресор, не бива да канена на откриването.

По-късно от ГЕРБ изпратиха съобщение до медиите, в което също се обявиха против присъствието на посланика на Руската Федерация в България на първото заседание.

"ГЕРБ беше първата партия в България, която осъди военната агресия на Русия в Украйна. ГЕРБ беше първата партия в България, която сложи украинското знаме в централата си и то се намира там и до днес. ГЕРБ беше партията, която официално внесе в Народното събрание предложение за предоставяне на оръжие на Украйна, подчертават от формацията на Бойко Борисов", се казва още в позицията.