От ГЕРБ поискаха незабавното отстраняване на министъра на икономиката Кирил Петков. Това обяви Даниел Митов, който заедно с депутати от партията внесе в Конституционния съд искане за установяване на частична противоконституционност на указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство.

Причина за действията на ГЕРБ стана информация за двойното гражданство на Петков. „Въпросът е дали това гражданство е все още валидно и било ли е валидно към момента на неговото назначаване. Ако е бил с двойно гражданство в момента на назначаването му, означава, че е нарушена Конституцията”, посочи Митов.

„Незабавно трябва да бъде отстранен от поста си, именно защото е ясно, че неговите актове както досега, така и оттук нататък могат да бъдат обявени за нищожни. И това ще доведе до щети за държавата. Кой ще поеме отговорност? Имам въпрос - президентът Радев знаел ли е в момента на подписване на указа за назначаване на министър Петков, че той е имал двойно гражданство”, попита Митов.

Според депутата не е възможно гражданство да се откаже с „простичка молба”. „Ако с молбичка, заверена пред нотариус, можеш да се откажеш от гражданство, то с реципрочна молба означава, че можеш да получиш гражданство. Това не се прави така. Гражданство се елиминира с акт на съответното правителство”, уточни Митов, който смята, че Кирил Петков все още е с канадско гражданство.