Министерство на иновациите и растежа отпуска 2,6 милиона лева за пострадалите села в Карловско. Очаква се средствата да бъдат пренасочени до дни в бюджета на общината. Парите бяха предвидени за реконструкция на ул. "Индустриална", но с тях ще се покрият и нуждите на Общината след наводненията. 

„Държавата е в състояние на пълна мобилизация да подпомогнем пострадалите от наводнението в Карлово. Премиер, трима министри, армията, Министерство на вътрешните работи, институциите са на място при хората, останали без покрив. Те са в сърцата и мислите ни и на Министерски съвет в сряда обсъдихме фокусирана подкрепа за района по всички направления. Ще направим нужното да се поправят материалните щети. Държавата работи и ще окажем нужната подкрепа“, заяви министър Пулев във връзка с пострадалите от наводнението в Община Карлово и региона. Той това по време на Единадесетия международен медицински конгрес на Югоизточно-европейски медицински форум, който се проведе в Пловдив.

Информацията бе приета с аплодисменти от присъстващите, като стана ясно, че и лекарите участват на доброволни начала в подкрепа на пострадалите.

Припомняме, че преди дни ведомството обяви, че има готовност да отпусне пари за финансиране на елементи от техническата инфраструктура на Общината. Парите се предоставят съгласно Решение на МС № 407 от 23.06.2022 г., с което се одобрява сключването на два договора - на държавата с Община Карлово за финансиране на елементи от техническата инфраструктура – публична общинска собственост, и на държавата с инвеститора „Ди Би Карго България“ ЕООД. Средствата се изплащат като насърчителна мярка по проекта „Диверсификация на съществуващото предприятие на „Ди Би Карго България“ ЕООД“ в Карлово.

Карлово чака подписа на Лорер, за да стартира ремонт за близо 2,7 млн. лв в Индустриалната зонаВъпреки новината карловци обявиха протест заради лошото стопанисване на района

На форума министърът обяви още, че през последните години са привлечени инвестиции за над 1 млрд.лв. и са финансирани десетки проекти за над 8 млн. лв. в областта на медицината, медицинските разработки и иновации.

По думите му общата стойност на средствата до края на годината, които ще бъдат налични по НПВУ само през МИР са за 600 млн.лв. „Заедно със средствата по структурните фондове на Европейския съюз до края на годината ще отворим процедури за българския бизнес в размер на 735 млн.лв.“, добави Пулев.

Министърът подчерта, че Министерството на иновациите и растежа ще управлява около 7 млрд. лв. през следващия програмен период до 2027 г. Той посочи, че има две основни програми за подкрепа на бизнеса, по които се работи активно, освен Плана за възстановяване.

До 21 септември производителите на медицински и стоматологични изделия могат да кандидатстват по първата отворена процедура по Националния план за възстановяване и устойчивост /НПВУ/ – „Технологична модернизация“, с общ бюджет 260 млн.лв.

Едната е новата Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“  с бюджет близо 3 млрд. лв. Тя вече е подадена за одобрение в Брюксел, като се очаква изпълнението ѝ да стартира до края на годината. Другата програма е за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация (2021-2027г.) с бюджет малко над 2 млрд. лв. Тя е за насърчаване на връзката между наука и бизнес. „Ще я изпратим за одобрение и нея. Работим упорито и този ресурс да стигне до бизнеса още в началото на 2023г.“, подчерта министърът на иновациите.