По-скоро страната отива към нови избори, защото политиците не са си научили уроците. Това каза политологът Любомир Стефанов.

„Политиката без диалог е изключена. Политиката от древни времена се разбира като начин на преговори в общността за избиране на такъв, който да облагодетелства всички. Когато партизанстваш и радикализираш гражданите на войнстващи племена или агитки, не можеш да очакваш обратен резултат. Колкото и пъти да ходим на избори и да се държим по този начин, резултатът ще бъде този”, заяви Стефанов пред Нова тв.

Според него „Продължаваме промяната” изглеждат „като сърдити деца, на които са им откраднали захарното петле”. А ГЕРБ от своят страна се опитват да демонстрират държавнически подход, зад който прозират ясни намерения – да не се отстъпва лидерството.

Любенов обаче припомни какво се е случило с Реформаторския блок и с Патриотичния фронт в такава ситуация.

„Всички останали имат не 1 на ум, а 21 на ум”, коментира Любенов.

„Лидерите са тези, които поемат отговорност да съградят това, което съсипваха последните години. Да бъдат така добри и да поемат отговорност за безобразното си поведение, което ни доведе дотук”, каза Любенов.

Той припомни, че досега третият мандат винаги се дава на третата политическа сила, която след тези избори е ДПС.

„ДБ има шанс да направи нещо, но това е свързано с намирането на четвърти, защото трима очевидно не стават. Това ще е много сложно ходене по бръснача”, коментира Любенов.

Той коментира и президента.

„За насипното състояние, в което са българските политици не малка заслуга има и президентът. В момента се опитва да поправя грешките си, но е малко „след дъжд качулка”, каза Любенов.