От "Продължаваме промяната" ще бъдат конструктивни и  са готови да водят разговори с всички партии, включително и с ГЕРБ, които са техен основен опонент. Това заяви Даниел Лорер. Днес в парламента от "Продължаваме Промяната" са поканили на разговори за бюджета за следващата година ДПС и "Български възход". Лорер обясни защо според тях е толкова важно да бъде внесен нов проектозакон за бюджета.

"Следващата година, която ни очаква, е различна от сегашната. Най-малкото икономическият растеж и инфлацията, които са определящи за това колко пари имаме и как ги харчим догодина ще са различни. На нас ни се струва по-добре да направим нов бюджет, отколкото да кърпим стария. Това ще е упражнение по политическа дисциплина и ако можем да се съгласим с политически сили върху някои основни аспекти - колко да се вдигнат пенсиите, колко да е минималната работна заплата - това сериозно ще ограничи полето за предизборно наддаване", обясни Лорер пред БНТ.

Целта на цялостната медийна истерия на ГЕРБ вчера беше много проста - тя трябваше да скрие резултата от посещението на ЕК. С представителите на Комисията ние обсъдихме Плана за възстановяване и устойчивост в НС по тема "Енергетика", подчерта още Лорер.

"Оказа се, че през всички тези години ГЕРБ не са имали план, освен да санират. Това стана ясно на срещата с Европейската комисия и всичко, което последва, беше опит това да бъде скрито от обществото", посочи Лорер.

Той акцентира, че ЕК не изисква затваряне на централи, а намаляване на емисии.

"Защо изисква намаляване на емисии? Още в далечната 2014 г. правителството на ГЕРБ подписва на Европейски съвет общоевропейската цел да се намалят емисиите с 40%, т.е. съкращението на българската енергетика е подписано от ГЕРБ още през 2014 г. Нещо повече - през 2020 г. отново ГЕРБ потвърждават и увеличават тази цел заедно с всички останали европейски държави. Те подписват цел от 55% съкращение на въглеродните емисии. Идва Планът за възстановяване и устойчивост, който предлага средства на държавите, за да изпълнят в частност и тези цели. Какво прави ГЕРБ по темата в него - нищо, освен саниране?. Няма обещание да се затваря, каквото и да било до 2026 г. Трябва да се намалят емисиите. Това може да стане, не затваряйки въглищните централи, а намалявайки количеството работа, което те вършат сезонно, обясни Даниел Лорер.