На много семейства в България в последните месеци животът е станал по-труден заради инфлацията. Това не е заради нашето правителство, а заради други фактори. Именно затова напълно ги разбирам, че не са гласували или са търсили алтернатива. Така Кирил Петков коментира резултатите от изборите.

Според него именно по-високите цени, които са залели Европа са ключов фактор.

„Направихме грешки. Първата беше, че влязохме в коалиция с Троянски кон. Втората беше, че дадохме на всяка една партия да има отговорност върху конкретно министерство, но по този начин негативите отиват към мандатоносителя, а отговорността се губи”, каза още Петков пред БТВ.

Той отново повтори, че не би излъгал избирателите си като влезе в съюз с ГЕРБ.

„Ние ще ги подкрепим по всички точки, които изброихме. За това те имат голям лукс. Ние сме склонни да гледаме напред, но не и да вярваме на театрални представления. Ние ще бъдем конструктивна опозиция, няма да правим коалиция. Ще гласуваме „за” увеличаване на минималната пенсия,  пенсиите, навалянето на ДДС за малкия бизнес, без значение от това кой ги предлага. Ние ще гласуваме против правителство на ГЕРБ, но ще гласуваме „за” тези 16 политики”, каза той.

Според него е излишна ролята на посредници, като всички диалози ще се водят в парламента.

Той посочи и допуснати грешки отстрана на служебното правителство, сред които и търсене на нови оферти за бойни самолети и на диалог с „Газпром”.