"Г-жа Митрофанова се опитва да си играе със страховете на хората". Така премиерът в оставка Кирил Петков коментира съобщението на посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова, че посолството им ще говори официално с Москва за закриване на мисията им в България

"Нека в следващата седмица отворим дискусиите с независимите депутати, знам че е тежко, но  в един момент човек трябва да вземе правилните решения за задачата, а самият кабинет кога ще се роди ще видим другата седмица", коментира Петков.

Той заяви, че е изцяло зад Асен Василев и неговата номинация за премиер на България.

"Ние от ПП и другите независими депутати ще продължим това, което започнахме. Нито един дипломат не трябва да си позволява да дава ултиматуми със срок от 24 часа. Да наистина, 70 дипломати е сериозна бройка, която си отива, но ние имаме 12 служители там.

Г-жа Митрофанова трябва да спре да се изявява по медиите и това, което аз казах е, че дипломатическите ни отношения трябва да продължат, нашите народи са приятелски, но не трябва никой да си мисли, че нечий си дипломат може да поставя условия от днес за утре", каза Петков.

Петков заяви, че държи на позицията си и молбата към руското правителство, е да оттеглят тази нота и заплахите да се прекратят. Няма опасност за каквото и да е било, просто Митрофанова се опитва да играе със страховете на хората. Има много неща и диалози, които трябва да се проведат, допълни той.

"Радвам се, че има 42 бара пълни, работещи, функциониращи на ниво ръчно управление, системата е абсолютно готова. На 7 юли нещата ще бъдат приключени и ще идем на другата станция, за да отворим този проект като работещ", заяви той след края на инспектирането на газовата връзка Гърция и България.