Случващото се през последните часове е тежък удар по демокрацията в България и невиждана репресия. Това написа в профила си във Фейсбук областният координатор на ГЕРБ и депутат инж. Иван Тотев. Той допълва, че пловдивската структура на партията стои твърдо зад своя лидер Бойко Борисов.

Припомняме, че по-рано днес около 200 души се събраха на протест пред Министерския съвет в подкрепа на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който снощи бе задържан за 24 часа след нощна акция на полицията в дома му в Банкя. Кметът Здравко Димитров, районни кметове, общински съветници от Пловдив и симптазанти на ГЕРБ също се включиха в протеста.

Стотици на протест заради Борисов, Зико и пловдивчани са сред тяхПротестното шествие се премести през сградата на МВР

„Това е полицейски произвол, а уж сме правова държава”, каза пред наш репортер Зико. Той допълни, че са му се обадили редица хора, които не са членове на ГЕРБ, но ще подкрепят протеста заради действията на властта.

Дълъг пост в подкрепа на Борисов написа и Дани Каназирева. „Като гражданин, юрист и човек, който никога не е участвал в управлението и винаги е бил в опозиция, ще кажа, че това, което се случва в страната ни не е нормално за демократична и правова държава в 21 век - да извършваш изземване и претърсване и да задържиш без доказателства лидера на най-голямата опозиционна партия в България, и то без разрешение на съдия. Нещо повече дори да не допуснеш адвокат при извършването на всички тези действия. Позволихме да ни върнат към едни мрачни и мракобесни времена на комунизма, когато без съд и присъда, хиляди хора изчезваха само, защото са неудобни на властта. Когато разпоредиш арест на лидера на опозицията във времена на толкова тежко разделение, показва само слабост и липса на държавническо и отговорно поведение. Този милиционерски акт ще бъде осъден на най-високо ниво в Европа. За съжаление зад всичко това, зад този цирк, който цели отвличане на общественото внимание, се крие безпомощността и изключителната хаотичност и некомпетентност на това правителство да се справи с която и да е криза в страната, а може би и още нещо с много по-сериозни последици за България”, написа Каназирева.

„Оставка аматьори!”, пък гласи постът на депутатът от ГЕРБ Пловдив област Младен Шишков. Влизайки в Парламента, той бе категоричен, че не се срамува от нищо, тъй като във всичките си действия през целия си политически живот се е ръководил от интересите на народа.

Зико, районни кметове и общински съветници пристигат в София за протестаНе е въпросът до личността а до демократичността!, написа общинар