"ГЕРБ предлагат преговори на всички останали. Защо? Защото казват, че носят отговорност не за решението когато са сваляли правителството, а носят отговорност към мира и войната, грубо казано. В името на това не поемат онази отговорност, която е персоналната партийната отговорност и настояват, че тя трябва да се понесе на друго ниво - от всички. Което при нормална ситуация и нормални отношения на  една консолидирана демокрация е разумно. 

Това казват от ГЕРБ, само че ние не сме във война. Да се твърди, че ние сме във война, е опорка на Кремъл. Те казват - ние воюваме с целия Запад, където е и България. От Запада казват - "не, ние не воюваме с вас". Те действат по силата на международните отношения. Украйна иска помощ от тях, защото е нападната от Русия и те дават помощ, но те не воюват с Русия. Това казват те и в този смисъл всеки, който казва, че сме във война, в това число и г-н Борисов, всъщност използва руска опорна точка".

Това каза бившият премиер Иван Костов в предаването "Панорама" по БНТ.

"Политиката се прави в зависимост от нагласата, идеите и стремежите на хората, които са се обединили в партиите.  Те определят техните действия. Отговорността, която носят партийните лидери, е в няколко посоки. Основната отговорност е към тези, които са ги избрали и водят след себе си. След това има и други интереси - на цялата държава, но зависи как ще бъде поставена задачата, за да я решат. Не мисля обаче, че ГЕРБ облекчават решението на другите, по-скоро го провокират", допълни той.

"Не съм добър учител очевидно, не съм предал най-важното. Или тогава не съм го разбирал или и сега не го разбирам. Самият факт, че моите ученици в политиката по съвършено друг начин са разбрали политика и ролята си в нея, показва, че не съм се справил", заяви още Костов.

"Българинът генерализира политическия грях, който по принцип съществува, защото политиците искат да променят живота му, а той не е съгласен в голямото си мнозинство да му се променя живота. Ако не се промени живота му, се влиза в криза, защото всички вътрешни и външни обстоятелства се променят. Има вътрешни напрежения, те трябва да се решават от политиката. Това непременно е влизане в бита на хората и в този смисъл хората няма как да генерализират критиката си срещу всички политици. Това е естествено. Тези, които не са част от политически формации, са най-склонни да кажат - всички са маскари и корумпирани. Да, има корумпирани, има маскари, но има и смели хора, постижения, има и умели политици, и по-честни. Но не можем да искаме от хората, в чийто живот се намесват политиците, да виждат тези различия", добави Костов.

"Реформите от 1997-2001 г. бяха толкова дълбоки и радикални, че позволиха да се излезе от политическата криза. Две правителства след това изкараха пълни мандати. След това реформите спряха и вижте какво става - перманентна политическа криза, все по-надолу и все по-надолу. Не може без политика и без промяна. Тя не може да бъде стопирана от гнева или неодобрението на мнозинството. Не може, трябва да се прави", сподели той.

И изрази увереност, че посткомунистите вече стават малцинство: "Виждам го по знаците, които дава обществото".

"Русия не е константа. Няма такива в политиката, нищо не е постоянно, нищо не е безспорно. Едни от най-големите политици бяха свалени от обществото - Чърчил след спечелената война бе пратен в небитието, Хелмут Кол, който обедини Германия, не влезе в Берлин, там влязоха неговите противници, Маргарет Тачър я свали нейният екип. никой с политиката си не е константа, няма постоянни величини в нея. Ако Русия е била някаква величина в политиката, в момента Путин я занулява. Той е най-големият враг на путинистите, защото ги лишава от основания да го следват. И сега всички казват, че има опасност да хвърли ядрена бомба. Ако го направи - колко ще му останат привържениците? Все ще има някой да се зарадва в България, че я е хвърлил, но очевидно ще погуби авторитета на Русия за столетия напред. Ще я превърне в олицетворение на абсолютното зло за всички поколения занапред", изрази убеждението си Костов.

"Един истински християнин е възможно да се занимава с политика, ако поеме греха да се намесва в живота на хората и да има амбиция нещо да направи. Причиняваш неудобства, щети, както стана с реформите, които ги плащаше обществото ни. В този смисъл участието в политиката е грях. този грях ми тежеше в продължение на 20 години, но постепенно излизам от него. За да напиша завещанието си (т.е. новоизлязлата му книга "Политиката отвътре"), очевидно по някакъв начин съм се справил и съм се примирил. Нашето поколение не успя да консолидира така демокрацията, че да не допуснем това, което се случи - консолидирането на мафиотската пирамида", заяви той.

"Високата ценност не е да влезеш в някакъв клуб и да заключиш вратата след себе си и да се свиеш в ъгъла му. Високата цел е да влезеш в клуба и да станеш като тези в клуба - да станеш общество и държава, които дават същия конфорт на хората, без значение дали са черни или бели, високи или ниски, хомосексуални или не", добави Костов.

"Завещавам една висока политическа амбиция. Без висока политическа амбиция едно общество не може да се развива, не може да се следват теченията, особено мейнстриймът и да се очаква, че нещо ще се случи. Огромна маса от хората не искат промени. Промените се налагат от вътрешни и от външни обстоятелства. Без да имаш амбицията да издигнеш обществото си на по-високо ниво, ти няма какво да правиш в политиката", заключи той пред Бойко Василев.