Вицепрезидентът Илияна Йотова също коментира остро решението на Нидерландия да блокира присъединяването на България към Шенген.

"Нидерландия направи най-добрия коледен подарък на всички евроскептици, на популистките партии и на тези, които не искат да има силна Европа. С решението си толерира двойните стандарти, а не те са в основата на създаването на Европейския съюз.

Това решение противоречи на ценности като солидарност, съпричастност, взаимна помощ, взаимно уважение.

Решението на Нидерландия е и неуважение към паметта на българските граждани, които загубиха живота си, защитавайки българската държава от мигрантския поток.

Имам послание към всички български политици – нека решението на Нидерландия да не се превръща в аргумент за нови вътрешнополитически и междупартийни сблъсъци. По тази тема интересът на България е над всичко това.

Нека да оставим българската дипломация, която работи изключително усилено през последните месеци, да довърши своята работа. Все още има няколко форума на европейско ниво, на които ще участва България и президентът Радев ще отстоява българската позиция. Битката продължава!", написа тя в социалните мрежи.