Границата винаги е политически разговор, но той трябва да стъпва на ясна експертна визия и отговорност. Надявам се, че рано или късно когато имаме трайна изпълнителна власт, това ще е един от приоритетите. Това каза по БНТ съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Според него очевидно е, че охраняването на българската граница като политика, която е в диалог с нашите турски съседи, без това да има елементи на някакво напрежение - дори само риторическо, ще бъде все по-важна.

"Това е толкова важно за един национален приоритет като Шенген например, който ние имаме. Това трябва да е един от основните приоритети на следващото управление. Тепърва ще трябва да изяснява поддръжката на оградното съоръжение и неговата ефективност, съобразността на средствата, които са отделяни, как са използвани. Ако се стигне на формиране на изпълнителна власт с наше участие, ние трябва много внимателно да си извадим уроците от неуспехите на предишното управление и структурните му проблеми и да направим всичко възможно да не се повтарят. Нямаме време за допълнителни грешки и експерименти", посочи Христо Иванов.

По думите му, има много съвременни технологични средства за осигуряване на този тип охрана на границата, че много въпроси възникват за цялата концепция на това гранично съоръжение и за нейното прилагане.

"Очевидно ще трябва да се преразгледат много елементи от това какви средства се използват, колко струват и колко са ефективни. Това ще е сериозна грижа на българската държава занапред. За съжаление ситуацията с различните бежански огнища не се опростява в глобален план и ние трябва да сме готови", уточни той.