Ние търсихме формула, която да обедини всички, за да бъде личността на председател на парламента да бъде консенсусна. Вежди Рашидов от наша гледна точка не е. Това каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов след избора на депутата от ГЕРБ-СДС за шеф на Народното събрание.

"Той има доста богата и доста добре известна биография. Имаше два пътя: единият беше пътят на консенсуса, в който 240 депутати да намерят как да гласуват заедно. В един момент ние се отказахме да търсим повече такъв консенсус днес. И както веднага видяхме, това започна да придобива характеристиките на обичайното парламентарно мнозинство, което не дава 15-минутни почивки", коментира още Иванов. 

Той отбеляза, че за партията му не било изненада, че БСП е застанала зад принципа на старшинството, т.е. - зад избора на Рашидов. "Този вариант е неприемлив за ДБ и за ПП", подчерта Иванов.

"Не бях на последния председателски съвет. На него се е формирало 4-партийно мнозинство. Кой какви реплики е раздавал там, не знам. Някои формации много бързо започнаха да показват сила чрез процедурни хватки. Подозирам, че край тази 4-партийна конфигурация може да се окаже, че нещата ще потръгнат и занапред в парламента", допълни Иванов.