ГЕРБ изпълниха заканата си да разкрият подробности за меморандума в областта на енергетиката с компаниите IP3 и Gemcorp. Преди дни лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че договорът не е прекратен, а бившата енергийна му министърка и настоящ депутат Десислава Трифонова е получила отговор, който потвърждава това. Затова и днес ГЕРБ дава пресконференция, с която отново обвинява "Промяната" в лобизъм. Договорът трябваше да е прекратен още през юли. 

„Това са пълни глупости, като тази пушилка се вдига с предизборни цели. На първо място – това е неангажиращ меморандум. На второ място – в него е предвидено изрично възможност за едностранно прекратяване без никакви други последствия“, отрече обвиненията бившият министър Александър Николов. 

Кирил Петков се е надявал да се върне на власт и тихо и спокойно и да продължи да изпълнява договора. ГЕРБ го обвиниха, че 3 месеца е крил доклада на ДАНС и едва на 20 юли МС решава да прекрати меморандума. "Министър Александър Николов на 27 юли казва, че едностранно е прекратен меморандумът. Това не е така. Gemcorp е фирма фантом, за която няма данни. Вместо да го прекрати, изпраща писмо само по мейл, с което ги кани на двустранни срещи, ако компанията желае, за да уреждат за вбъдеще взаимоотношенията си", обобщи Трифонова.

ГЕРБ подозират, че в министерството на икономиката е извършвана дейност по унищожаване не документи за прикриване на следите.

Делян Добрев обяви, че има заплаха за националната сигурност. "Ще пуснем сигнал до ДАНС и МВР", закани се той. И отбеляза, че за спиране на газа нямало решение на МС, но за Gemcorp има, и е ясно кой го е подписал - Кирил Петков и жена директорка на дирекция. "Кога на оперативно заседание се прави протокол и кога не? За газа подписал ли се е?", попита Добрев.

Според ГЕРБ с меморандума е нарушен регламента за държавните помощи. Има арбитраж в Париж, добре че не останаха още 6 месеца, че и енергетика нямаше да имаме, добави той.

ГЕРБ ще пусне сигнал до главна дирекция Конкуренция и до дирекция Енергетика на Европейската комисия.

ГЕРБ ще инициира създаването на временна комисия не само з а подписването, но и за прекратяването на меморандума. Трифонова се възмути, че Александър Николов е излъгал предишната комисия и това личи от отговора на служебния енергиен министър Росен Христов. Лъжите им са доказани от документите, с които разполагаме, настоя тя.

Бойко Борисов се включи при въпрос за подкрепа на бъдещ кабинет. Не искам да се включвам с тоя разговор, нека министърът каже верни ли са тези документи

Очаквайте подробности.