ГЕРБ-СДС ще положи усилия до края, за да бъде съставено правителство в рамките на 48-ото НС. Това заявиха от коалицията след разговор с контактната група, водена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси.  

„Надявам се обаче, че в следващите дни някои от парламентарните групи ще преосмисля своите позиции. Трябва да се взимат решения и те трябва да почиват на разума. Ситуацията е тежка, има много кризи, с които трябва да се справим“, заяви категорично Десислава Атанасова, допълвайки, че не е време за проява на политическо его.  

Стана ясно още, че ГЕРБ ще се опита да състави правителство с партиите, съгласили се на разговори с тях.

Те обаче не са убедени, че в рамките на този парламент, ще се сформира управляващо мнозинство. „Ако е възможно, то това трябва да е на база сходство в принципи и позиции. Няма да си позволим аритметично мнозинство, смятайки да минем 120. Подобно правителство, като последното титулярно, става безпомощно“, допълни Томислав Дончев.

 „Можем ли да дефинираме еднакво проблемите на страната и техните решения, предстои да се разбере именно след встъпване в разговори“, заяви Даниел Митов. Той призова за проява на балансираност и разум. Иначе допълни, че „ако можехме да формираме управление сами, ние щяхме да го направим. Българския народ е отредил това положение и ние не се отдаваме на триумфализъм“.

По време на срещата с контактната група са били обсъдени важни теми, засягащи страната, включително през измерението на наказателния процес, допълни Атанасова. „Говорих ме дали ще има Народно събрание през следващите месеци. Ако това зависи от нашата парламентарна група – ние ще опитаме до края“, заяви още тя.