Прогнозната цена за доставките на газ за месец ноември е 130 лв. за мегаватчас.  „Това е значително понижение, в сравнение с вече намалената цена от 166 лв., заявена отначало. Допълнителната отстъпка се дължи на изключително успешното представяне на конкурентните процедури, които „Булгаргаз” организира за доставки на синьо гориво”, обяви на брифинг министърът на енергетиката Росен Христов.

Той добави, че смяната на стратегията на „Булгаргаз” от директни преговори към конкурентни процедури ясно показва резултати.  „Цифровото изражение за ноември е 200 млн. лева. Ако бяхме продължили старата стратегия, ноември щяхме да платим 200 млн. лева повече за същото количество газ, което потребяваме”, добави той и поздрави ръководството на компанията.

Директорът на „Булгаргаз” Деница Златева обясни как намалената цена на газа се отразява на едно домакинство, живеещо в жилище от 110 квадрата. „То трябваше да плати 700 лв., по цените от октомври - 350 лв. С намалената цена за ноември тази сума спада на 230 лв.”, посочи тя.