Двама общински съветници от Пловдив и кметът на Сопот Станислав Стоенчев са сред нещатните сътрудници на народните избраници от 16 и 17 МИР.  От двата пловдивски района има 23-ма депутати, които ползват общо 24 експерти, които да подпомагат работата им.

Нещатните сътрудници не са служители на Народното събрание, като те подпомагат работата на депутатите в съответните  комисии и законодателни инициативи. Заплащането им се осигурява от представителните разходи н депутатите, които им се полагат над възнагражденията им. Не е задължително обаче те да получат пари за работата си.

Най-много нещатни сътрудници  ползват депутатите от парламентарната група на БСП за България.  Депутатите Иван Петков – Бебето и Манол Генов са с по трима експерти, зачислени към тях.

Именно към пловдивския председател на БСП Иван Петков е новият кмет на Община Сопот Станислав Стоенчев, който е с ресор образование. Другите двама са Тома Томов и Ангел Ангелов. Последният е бивш общински съветник от групата на Здравко Димитров, както и бивш член на ГЕРБ.  Петков заяви, че тримата щатни служители не получават никакво възнаграждение, като те му помагат в питанията към министрите.

Относно Стоенчев лидерът на БСП в Пловдив каза, че той е член на Изпълнителното бюро на партията. Поради това често се налагало да има срещи в парламента при определени гласувания и това давало по-лесен достъп на Стоенчев в парламента.

Другите двама депутати с по трима експерти в екипа си са Стою Стоев от ПП – ДБ и Младен Шишков от ГЕРБ – СДС.

Общинският съветник от ДПС в Пловдив Али Байрам пък е нещатен сътрудник на Танер Али в ресора регионално развитие. Другият пловдивски съветник и бивш директор на летището Спас Шуманов подпомага работата на Радомир Чолаков  от ГЕРБ – СДС в правните въпроси.

Без нито един нещатен сътрудник на пловдивските депутати са Бойко Борисов, Иван Червенков и  Десислава Трифонова от ГЕРБ, Христо Даскалов и  Росен Коструков от ПП – ДБ,  Димитър Гюрев, Кръстьо Врачев и Емил Янков от „Възраждане”, Манол Манолов от БСП и Рамадан Аталай от ДПС.