„Ние сме направили партии преди 7-8 години, в тези партии членуват десетки, стотици хора. Тези хора не са наши крепостни и ние не можем просто така да се преместим и утре да се върнем в БСП“. Това каза пред БТВ лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева по повод отправената покана от лидера на БСП Корнелия Нинова.

„Обръщаме се към бившите членове на партията, създали свои политически субекти – върнете се в БСП. Заповядайте обратно, за да може с капацитета на всички да търсим обединение и сила. Президентът Първанов е обявил събиране за ново ляво обединение. Поканени са АБВ – Румен Петков, „Изправи се БГ“ – Мая Манолова, „Движение 21“ – Татяна Дончева, „Българска прогресивна линия“ – Краси Янков, „Нормална държава“ на Кадиев и МИР на Симеон Славчев”, обяви вчера Нинова.

Според Дончева идеята не е на Първанов, а на група хора от БСП, начело с Костадин Паскалев.

„Това също си дава отпечатък, защото в момента, с това ръководство на БСП, не може да се решава въпросът за голямо обединение вляво. Дори част от опозицията на Корнелия Нинова си представя, че под обединения разбираме коалиция, а не нещо ново. Само че коалицията няма да ни даде тяга, а ние се нуждаем именно от тяга от един голям субект вляво – нов, който да може да формулира нова програма, нови задачи, да лансира нови лица и заедно с някои стари да върнем лявото пространство на левите хора“, коментира Дончева.

Било рано да се говори кой ще е лидер на този нов ляв субект, защото не се знаело кой ще влезе в него.