Не се готви подмяна на вота. Правителството не купува машини, това решение се взима от независимия орган ЦИК. Финансирането на машините бе осигурено от коалиция „вълшебна флашка“. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова пред bTV.

„Не знам каква е тази истерия. България е в толкова сериозни кризи – нямаме бюджет, няма правителство, до нас се води война, ниските доходи на хората и т.н. На този фон Демократична България и Продължаваме промяната не влизат в зала, защото са сърдити“, поясни тя.

„Законопроектът за връщането на хартиената бюлетина не е внесен от ГЕРБ, така че няма как да ги изтеглим. Подобни идеи се обсъждат от момента, в който на Разпети петък бе приет Изборния кодекс, в който да се гласува само с машини“, припомни Атанасова.

„Сега предлагаме на българските граждани да имат избор как да гласуват. Така се прави в демокрацията. Нашата политическа партия е първа, благодарение на българските граждани. Хората нямат доверие на машинното гласуване. Помните ли машините в онзи склад, който никой не знаеше как са попаднали там. Бюлетините се отпечатват от БНБ, те са документално доказателство. Истерията е защото броенето няма да е от генерирания код от машината, а ще е физически в секцията от всички членове на СИК“, обясни Десислава Атанасова.

„От седмици се говори за хартиени коалиция, а срещу нас има коалиция „вълшебна флашка“. Показахме, че не се страхуваме от участие на избори по техните правила. Ние сме поели ангажимент пред нашите избиратели и ще го изпълним, защото това е демокрацията. Гарантирали сме за това“, подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ в НС.

„Изненадва ме цялата истерия от връщането на правото на избор на хората. Кое е толкова драматично, за да излязат от зала? Те пропуснаха декларацията за Шенген. Това ли са евроатлантическите ни партии?“, пита се Атанасова

Председателят на ПГ на ГЕРБ в НС коментира и как протичат преговорите за коалиция на първата политическа сила.

„Досега сме се видели с всички политически сили без ДПС, но другата седмица ще се срещнем. Търсим консенсус по различни политики. Намерихме такъв с Демократична България. В голяма част подкрепихме заедно някои законопроекти. Сега „вълшебната флашка“ прекъсна диалога“, каза още Атанасова.