„Има 77 образувани досъдебни производства за купуване на гласове. Очакваме развитие по тях", това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. 

Той добави, че ГЕРБ и ДПС са партиите, които традиционно участват в практики за купуването на гласове. Има три сигнала срещу БСП и един срещу "Продължаваме промяната", коментира още той. 

Иван Демерджиев заяви още, че емигрантската обстановка към момента е под контрол и ще бъде така, докато той е на министър. Министърът на вътрешните работи коментира и случая с Димитър Любенов, който блъсна форд с французи на Околовръстното и причини смъртта на единия от тях по следния начин:

"Ние сме отстранили полицаите, които имат участие, каквото не би трябвало да имат, в случая с Любенов. В края на деня ще обясним подробно".

Демерджиев съобщи, че в изборния ден кметът на Симитли Апостол Апостолов интензивно е агитирал и е притеснявал една от секциите. Това е било секция, в която неговият син е кандидат за депутат.

По думите на Демерджиев от МВР са предприели действия, но прокуратурата е показала, че крехкото доверие между двете институции е в опасност, защото са отказали да образуват разследване. Той призова прокуратурата подробно да обясни своите мотиви за случая.

Кметът на Симитли не е бил задържан, защото контролът е бил поет от регионалния прокурор на Дупница, обясни още Демерджиев.