БСП няма да отиде на разговори с контактната група, предложена от ГЕРБ. Това обяви по време на пресконференция лидерът на левицата Корнелия Нинова след близо 7 часа Национален съвет. 

„Не подкрепяме правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане”.Няма да се явим на разговори с контактна група, предложена от ГЕРБ. Отговорността за съставяне на кабинет е на ГЕРБ и партиите, които свалиха нашето правителство. Избрахме преговорен екип за другите мандати, когато дойде време за разговори”, обясни Нинова пред журналисти.

„Ще поставим спешни въпроси – таван на цени, безплатни лекарства за деца и възрастни, безплатни учебници  за ученици до 12 клас, преизчисляване на пенсиите, минималната заплата да е 50% от средната. Друго важно нещо е подкрепа на енергийно бедните семейства и компенсация за икономиката заради повишаващите се цени на енергоносителите. Ще продължим, докато не въведем правова държава, ред, правила и върховенство на закона. Това означава правосъдна реформа. Сред останалите приоритети ще са здравеопазване и образование”, допълни Нинова.

И обяви, че левицата ще проведе конгрес на 11 и 12 февруари 2023 г. заради проблемите на партията.  

„Той ще даде нов хоризонт с много сериозни решения. Трябва да се направи подготовка на нова модерна лява партия. Трябва ни сериозна организационна реформа. Създадохме работна група, която да започне разговори с други леви партии", посочи още Нинова. 

Междувременно стана ясно, че лидерът на БСП Корнелия Нинова остава на поста си.  Вътрешната опозиция в партията не можа да надделее над ръководството. На пленума на левицата бе прието предложението на Нинова - да се проведе партиен конгрес през февруари.

Тогава ще се обсъди модернизираната програма на партията. 

Припомняме, че по-рано на свое заседание Общопартийната контролна комисия на БСП с мнозинство от 17 За и 2 въздържали се реши, че Кирил Добрев и Калоян Паргов не могат да вземат участие в заседанието на Националния съвет на БСП и да гласуват на днешното заседание. 

Пред медиите Калоян Паргов припомни, че в тази страна има закони и никъде не се допуска оспорване на съдебно решение.

БСП започва да се превръща в секта, единственото важно нещо е какво ще каже главния шаман, в случая -шаманка. БСП е европейска партия, каза Паргов.

Според Кирил Добрев петима души от БСП могат да присъстват, но не могат да участват в гласуването.