Аз с акад. Денков работя добре, така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на въпроса дали партията му ще свали правителството минути след като (не)коалиционните им партньори от ПП-ДБ опитаха да блокират избора на номинирания от тях кандидат за подуправител на НЗОК Момчил Мавров. Той се ядоса, че "колегите не си държат на думата", визирайки скандалите срещу номинацията на ГЕРБ.

"Като договаряхме този несъвместим модел на НЗОК, те извадиха лаптопа прочетоха името на сегашния управител и ние го подкрепихме. Хубав, лош - тяхно предложение, подуправителят трябваше да е от нас", обясни той за договорките с ПП-ДБ и припомни как ГЕРБ са оттеглили собствения си кандидат за шефския пост в Здравната каса.

"Това бе пакетна сделка. Те не удържаха на думата си. Колегите днес ми се разсърдиха", призна той за напрежението в парламентарната група след поведението на ПП-ДБ. "Аз имам договорка с Кирил Петков, Лена Бориславова, Асен Василев. Те бяха, като договаряхме управител и подуправител. С мен бе Десислава Атанасова и Томислав Дончев", обясни Борисов с кого се е договарял за постове. И подчерта, че не е било лошо, че и Бориславова е била. "Но тя държеше лаптопа и четеше от него", подчерта лидерът на ГЕРБ.

Пеевски и Петков се скараха в пленарната залаПП-ДБ няма да подкрепят кандидатурата на проф. Момчил Мавров за шеф на НЗОК

"Много имена по много теми бяха в нейния лаптоп. След 2 минути попитах за името и те трябваше пак да вадят лаптопа. Интересува ме кой пише в тоя лаптоп, а не кой го съобщава", настоя Борисов.

"Днес нямаме зам.-министър в здравеопазването. Сиреч "Промяната" държи здравната каса, здравния министър, а от нас се изисква да носим солидарна отговорност за здравната система и електронните рецепти", ядоса се лидерът на ГЕРБ. И добави, че не разбира ПП-ДБ - шефът е техен.

Борисов отхвърли и обвиненията, че "играят" с "Възраждане", които не се включиха в гласуването, и така направиха възможен изборът на Момчил Мавров. "Те си играят с "Възраждане", във Варна и в София, и по страната. Те самите "Възраждане" казаха как им клечат пред вратата", отсече той.

На заявката на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски да стане премиер, Борисов припомни как навремето Сергей Станишев "допускаше същата грешка" като Денков - Борисов бил просто един кмет. "Когато премиерът ти отговаря, той го приравнява със себе си. За разлика от Денков Пеевски е опитен. И в момента, в който академикът се хвана на неговите писма и почна да му отговаря, той сам се въздигна на нивото на Пеевски. Те се възползват като скачени съдове, Денков и Пеевски, и запълват вакуума, който има в управлението", заяви Борисов.

И отново подчерта, че изборът на подуправител на НЗОК е изпълнение на това, "което сме се разбрали". "Имаме партньор, който много държи на мъжката дума, но днес показаха, че на нея не може да се разчита", добави Борисов.

Той призна, че е искал да извади парламентарната група от залата. "Не исках да участваме в това поругаване на НС. Но те се съпротивиха. Те не могат да казват на най-голямата партия: "няма да имаш управител, няма да имаш това, всичко ще сме си ние", заяви той по адрес на ПП-ДБ.

А на въпрос колко ще издържи кабинетът той бе лаконичен: "Колкото нервите ни издържат на всички". "Моите са здрави, защото виждам огромен напредък с Шенген. Знам много неща. Отвън. Реален шанс за еврозона, ако има такова правителство, може да е паянтово, но така сглобено", каза бившият премиер.

Избраха проф. Момчил Мавров за подуправител на НЗОК"Против" гласуваха от ПП-ДБ и БСП