Представители на политическа партия ГЕРБ дадоха пресконференция в централата на партия в София.

"Антикорупционна коалиция - ГЕРБ,БСП, ДПС, ДБ, БВ - приети в правна комисия и двата закона на ПП и на Министерския съвет. Огромна антикорупционна коалиция. Тук буди недоумение - ПП не участват в правна комисия по техния закон, а в комисията за МВР г-н Петков предлага да не се разглежда изобщо. Сиреч - основната им опорка в предизборната кампания я заличих с един замах", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Според Бойко Борисов е илюзия, че "Промяната" са проевропейска партия. 

"Военната помощ за Украйна - украинското знаме седи от първия ден в централата на ГЕРБ. Огромно мнозинство, огромна коалиция - 175 "за". Тук също буди недоумение, че само 44 депутата от ПП са го подкрепили. "Против" коалицията "Възраждане"-БСП", продължи Борисов.

"За Ф-16 отново внесохме ние и отново буди недоумение. При евроатлантическите ни партньори това е тема. От ПП 33-ма от 53-ма подкрепят. "Против" - Асен Василев, този, който заплашваше всички с "Магнитски". Много са ми интересни десните, демократичните, които живееха с илюзията, че това е проамериканска или проевропейска партия. Резултатите от гласуването будят страховито недоумение в много техни поддръжници. И отново коалицията начело с ПП и Асен Василев, "Възраждане" и БСП от другата страна на нас. Това са фактите", посочи той.

"Ако слезете долу, има апарат, ако искате да си купите кафе, ще сложите 2 лв., а ако днес сме в еврозоната, ще сложите 1 евро. Кафето ви ще поевтинее, защото курсът е по-евтин за България и ще е 1,97 лв. Това е към проф. Гечев, световният шампион по фалиране на банки и недостижим във всички банки оттук нататък", каза Борисов. Той изреди и още проекти, които са били подкрепени в комисии  като този за водите и компенсациите за битовите потребители.

е сме внесли закон за отваряне на Изборния кодекс. Внесе го БСП, коалиционен партньор на ПП с вицепремиер в кабинета на "Петков", подчерта лидерът на ГЕРБ. Той отново настоя, че в момента съмнението в машините е колосално, защото са внесени от Венецуела, те са давали грешки на изборите и дори немският съд е казал, че не вярват на машините."

Борисов напомни за настояването на ДБ партиите да имат поне два дни, за да прегледат кода на машините. "И те се съмняват", заключи той. Според него Божидар Божанов от ДБ е разказал на десните какви са пробивите в машините и те затова са внесли искане във ВАС да имат повече време да прегледат кода.

"Защо ходихме да купим машините на Мадуро? В България ай ти секторът е много развит. Защо държавата не пусна веднага един конкурс за производство на български машини? Веднага да се пусне конкурс, да се направи държавно предприятие, ако трябва. Ние казваме - въведохме машинното гласуване, но после други направиха глупости. Затова предложихме смесеното, докато не върнем доверието в машините. Искат да ни вкарат интернет гласуване, но без агенция по киберсигурност няма как да стане. Миналата седмица сринаха сайта на президента. Не можете да си защитите пощите и елементарни организации, как ще си защитим изборите? За какво е този популизъм?", запита Борисов. Той поиска всички партии да си изпратят експертите, машините да станат държавни и произведени в България, за да се гарантира вотът.

"Не бързаме за избори. Не е това целта, но поехме ангажимент да подкрепим този разговор. В момента парламентът е на изключително ниво - страхотни зам.-председатели", заяви категорично Борисов.

"Защо Василев и Петков се дърпат така? Излезе информация, че сме подкрепили Русия с милиарди. Това е информация от НСИ. Но ги е страх да гласуват, защото всеки, който е блажил пръсти, руснаците бият през тях. Самата г-жа Нинова каза, че Кирил Петков е излъгал Зеленски", каза още Борисов.

"Трябва да има редовно правителство. Третия мандат трябва да отиде там, където ще има правителство и това трябва да се изговори при Радев", смята лидерът на ГЕРБ.