6 условия постави Бойко Борисов към потенциални партньори в следващото Народно събрание. Той, Делян Добре и Томислав Дончев дадоха брифинг във връзка с кризата в енергетиката и обвиненията на Кирил Петков, че ГЕРБ са работили за „Газпром”.

"По време на нашето правителство България стана най-голямата газопреносна страна на Балканите. Само за няколко дни щях да се разбера с Ердоган и да приключим темата. Когато бяха най-тежките години за него, направих във Варна среща на ЕС, и оправихме отношенията. Да не ми е било лесно? Толкова тежки бяха отношенията”, каза Борисов.

"Аз не съм човек, който по време на криза търси оправдание. Обръщам се към нашите политически опоненти да спрат да лъжат и да търсят оправдания. Пълен провал са и всичките им ходения в Баку -  договорени са на 180 евроцена, ние го договорихме на 30 евроцена. Когато започнахме да правим „Александруполис“ на гола поляна, ние купихме 20% и резервирахме капацитет. Ние проектирахме, финансирахме, и построихме точно толкова, колкото Кирил Петков ходи да върти крана", каза още той.

Борисов каза, че България губи по 20 млн. лева заради посредниците на Газпром и Лукойл.

7 млрд. лева отгоре плаща държавата на Газпром и Лукойл заради руски посреднициТ.нар. евроатлантици от правителството работят директно за двете руски компании, заяви Делян Добрев

„ Ще искаме първите закони, които се приемат в следващото Народно събрание, без значение кой ги внесе, да са свързани с диверсификацията на България. Дали ние ще управляваме, или народът ще ни нареди в опозиция – няма значение. Ще искаме закон за 100% диверсификация от Газпром, като се подпишат договори за внос за 10 години, независимо откъде – Катар, Египет, Азербайджан… Имаме български компании, които могат да го внасят. Второто ни искане ще е да се съсредоточим върху българските находища на газ – Хан Аспарух ,Силистар, шистов газ – вече има модерни технологии, без използването на химикали”, каза Борисов. Другите искания на  ГЕРБ, за да бъдат другите партии техни партньори и съюзници,  са 2,70 лева таван на горивото, модернизация на армията, 100% диверсификация на руско ядрено гориво,  таван на цените на тока и съдебна реформа.

„От онова излъчване по Дарик на ДБ, разбрахме, че за тях съдебната реформа се използва като бухалка. Ние искаме съдебна реформа, която да е в помощ на съдии, прокурори, следователи. Това са нашите линии, с тези ,които искат да управляваме заедно.  Кирил Петков се опитваше чрез медиите да хвърля прах в очите на хората,  а в същото време генерира огромни печалби на Русия, Путин и войната. Това са фактите, каквото и да се мъчат да обясняват.  След 2 месеца,  ще имаме минимум 59 депутати, вярвам, че ще са повече С първата и втората партия, независимо къде сме, може да приемем всички тези закони, без никой да ни обяснява защо и как. Кирил Петков каза, че най-голямата корупция я генерира Путин чрез Газпром. Е, ако има време  и желание, може да я разбие”, каза лидерът на ГЕРБ.