България плаща по 7 млрд. лева отгоре на Газпром и Лукойл за газ и гориво заради руски посредници, това обяви Делян Добрев на брифинг в централата на ГЕРБ, като се позова на документи от „Булгаргаз.

Той обясни, че недостигът на газ през октомври,ноември и декември се очаква да е около 7 млн. мегаватчаса. На 26 юли е дошла оферта за три танкера с 1 млн. мегаватчаса  газ, но не е ясно дали страната ни е приела. Друг проблем е, че може и да няма къде да се складира, тъй като правителството не са купили капацитет.

Една от фактурите, които показа Добрев, е от „Винтерсхал”, която е официален посредник на Газпром и е внасяла газ в България до 2012 година.

„Купуваме газ и гориво с 30% по-скъпо, тъй като полазваме руски посредници. Това струва по 10 млн. лева на ден за „Газпром” и 10 млн. за гориво през „Лукойл” или 7 млрд. лева на година повече. Т.нар „евроатлантици” от правителството работят пряко за „Газпром” и „Лукойл”, които никога не са печелили толкова в Българи, както досега. Не знаем дали тези пари ги взимат руските компании или си разделят с Кирил и Асен. Никога няма да го научим това  ”, каза Добрев.