ГЕРБ настоя Румен Радев да освободи служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев заради случая със застрелян граничен полицай тази нощ. 

„Преди 2 години подобни новини бяха не само невъзможни. Преди 2 години това никога не можеше да се случи. Това не беше тема за българското общество и ЕС. Имахме нулева миграция. Изключително слабо професионално ръководство на МВР, което вече 2 години бездейства. Убеден съм, че президентът Радев трябва незабавно да смени Демерджиев. Всички смени в Гранична полиция направи Демерджиев. Преките му ангажименти към границата - нула справяне. Полицейска кръв по улиците. Катастрофи с полицаи. Пияни полицаи, дрогирани полицаи. На двете крайности - герои с чадъри над тях. Две години има главен секретар на МВР, на който, ако ви изпитам, не може да кажете името. И да няма оставки в МВР… вече пореден случай. Представяте ли си Младен Маринов да е сега министър и той да продължи да е на поста си. Представяте ли си да сме оставили граничарите. Извадете старите картини от социалистическо време - всички са с автомати на границата, защитени. А той само обикаля и обяснява какви мерки би взел? Ами ти си вече толкова месеци, години е главният секретар. Кой ви е виновен? Една след друга кадрили, смени - Чегъркане на Рашков, чегъркане от на рашков хората, сега чегъркане на рашковите хора. Ще ни градят като маймуни сега, ще правят със Сърбия охрана. Заради Демерджиев и компания. И да няма оставка, да не депозира оставка, това е нахалство. Безспорно, когато става дума за МВР съм доста яростен“, отсече на Бойко Борисов на извънреден брифинг днес.  

Петър Бъчваров е убитият на границата полицайТой е бил един от най-опитните служители в района

Относно обвиненията на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов, по повод състоянието на границата, Борисов отговори, че при него е нямало нито дупки, нито мигранти.

„Нас от 2 години ни няма. Защо не са я поддържали? Нали 5 млн. им преведоха от бюджета за ограда. При мен нямаше дупки, нямаше мигранти, само пари от Брюксел. Покрай Демерджиев всичко замина. Преди две години беше много по-добре, сега е нула, разграден двор, сега е нищо. Самият Демерджиев цитира, че при Рашков е имало чадър за мигрантите. При Борисов и ГЕРБ нямаше нищо такова”, заяви Борисов, добавяйки, че това е причината България са е пълна с мигранти, защото няма уважение към труда на другите, а за сметка на това полицаи дават живота си.

Борисов посочи, че ако по негово време е имало такъв случай „с президента Ердоган щяхме двамата заедно да сме на границата, защото екипите ни работят перфектно заедно“.

По думите му има подадени сигнали от турска страна, че каналджиите им стават все по-нагли и е имало престрелки по границите с жандармерията.

Лидерът на ГЕРБ посочи, че срещата с ПП днес е била много ползотворна и такива срещи ще продължат с парламентарните групи на всички политически партии. 

„Парламентарната група на ГЕРБ-СДС и парламентарната група на ПП показаха съвсем различно ниво днес и то отговаря на това, което искат хората. Професионални разговори, с идеи, по политики, със спор - кое как може да стане. Защото всички искаме да стане. Има възможност да се надгради много особено ако спрем да слагаме егото на първо място и кой с какъв мандат какво би направил. Тази посока трябва да се следва“, посочи Борисов.

Той изрази оптимистична оценка за работата на Народното събрание и подчерта, че днес с огромно мнозинство е гласувано предложението битовите потребители да не плащат големи сметки, като останат на регулиран пазар поне до края на 2025 година. Компенсациите са ток за бизнеса също бяха гласувани успешно. 

„Не си спомням такъв работещ парламент от десетилетия - от 1991. Да, лидерството е на ГЕРБ, проектозаконите са на ГЕРБ, но това е изключително добро за българските граждани и бизнес“, посочи Борисов.