Петър Бъчваров е убитият на границата полицай при престрелката миналата нощ. Той е на 35 години и е бил един от най-опитните служители в района. Завършил е висшето си образование в Пловдив, като след това започва да служи в системата на МВР. 

„От малко повече от 8 години е служител на МВР. Има опит, но ситуацията е била безпрецедентна. Не се е случвало да има стрелба по границата от години. Колкото и теоретично да е подготвен някого, това е тежка ситуация“, съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев.

Припомняме, че около 20:35 ч. в понеделник вечерта неизвестен е стрелял по наряд на „Гранична полиция” и военнослужещ, който охранява границата в района на село Голям Дервент. Стрелбата продължава около 20 минути. В резултат на произведените изстрели Бъчваров е застрелян в главата и е починал на място. Военният служител успява да се прикрие зад колата, започва стрелба и по него, произведени са 10-15 изстрела, но за щастие той остава невредим.

Незабавно към мястото са насочени най-близко намиращите се гранични полицаи.Групата, която е произвела изстрелите, се е оттеглила към вътрешността на Турция. Осъществен е контакт с турските власти, предприети са действия по установяване на извършителите.

Според  Демерджиев няма повод за кадрови промени. „Това, че някой изрод е стрелял на границата, няма защо да има кадрови промени. Тук говорим за една гнусна проява“, каза той.