„Някои се опитват да ни привързват към хартиената коалиция в НС. Ние победихме за пореден път - с техния Изборен кодекс и техните машини за гласуване, и техния вътрешен министър“, така коментира Бойко Борисов скандала за промените в ИК, заради които „Продължаваме промяната“ напуснаха залата.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков определи предложението за връщането на хартиената бюлетина като "пълен погром на демокрацията", но Борисов не му остана длъжен и припомни, че редица страни в Европа продължават да са гласуват с хартиена бюлетина.

„Пороците на машините, съмненията в тях от страна на всички партии, са ясни. Предлагам да говорите с колегите много разумно да направите всичко възможно да гарантирате 100% честността на тези машини. От вчера темата за машинното гласуване се вдигна в Щатите, и настроенията също са 50 на 50. На европейско ниво това беше решено отдавна – няма да се доверим на машината, и затова са с хартия. ПП определя това като „посягане на демокрацията“, ами тогава цяла Европа „посяга на демокрацията“, посочи Борисов.

Лидерът на ГЕРБ каза още, че „Ние зор за хартиена бюлетина нямаме. Ние искаме справедливост и честност“, но отправи упрек: „Молбата ми е да не бързат, нищо не налага такъв драматизъм“.

Борисов посочи, че Общественият съвет не само че не трябва да бъде закрит, а напротив да бъде удвоен.

„Нека спорът да е там, помолете ЦИК да вкара още хора в този обществен съвет, за да има максимална прозрачност, и възможност на хората, които вярват в НПО, а не в ЦИК, да са

Оставете район "Чужбина", призова Борисов.

„Когато го вкараха на Разпети Петък преди, те не казаха от кои райони ще взимат депутати. Тези, които живеят и работят за чужди икономики ли ще избират управлението тук? ДПС ще са най-облагодетелствани от този район, но щом ПП и колегите не разбират това, оставете района, и без това през няколко месеца харчим по 100 милиона за избори“, коментира Борисов.

"В никакъв случай коларобация с партиите на статуквото, ние трябва ясно да се определим, че сме част от реформистките сили", добави и Томислав Дончев.

Междувременно и ДПС скочиха срещи изказването на Андрей Гюров за "хартиена мафия". 

Мустафа Карадайъ поиска санкция за Гюров заради обиди, отправени от трибуната на парламента. По-рано председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров прочете декларация срещу връщането на хартиената бюлетина в правната комисия с гласовете на ДПС, ГЕРБ и БСП, като нарече коалицията им срещу машинния вот хартиена мафия. След това ПП и ДБ напуснаха залата. 

"Продължаваме Промяната" напуснаха пленарната зала заради хартиената бюлетинаВече нищо не гарантира вота на избирателите, заяви Андрей Гюров