Ако ГЕРБ направи коалиция с ДПС и "Български възход" - довиждане ГЕРБ, това е изключено. Трябва да се види в кой стои ключът за съставяне на правителство. Tова заяви социологът Андрей Райчев пред БТВ. По думите му видимият за публиката въпрос е да се направи правителство, но хората са сигурни, че няма да има такова. Въпросът е кой ще е виновен за това, каза Райчев. Вероятността да стане правителство е 20 на 100, а вероятността да не се състави правителство е 80 на 100 в моите очи, според експерта.

 

По думите му, ако това продължава, няма да има никакво правителство. Кой може да пресече червената линия и кой държи ключа на мира - това е "Демократична България", изтъкна Райчев. Всички играят за следващата предизборна кампания и играят за това да посочат кой ще е виновен за невъзможността да се състави правителство.

За БСП не става и дума да прави правителство, по думите на Райчев, според когото левицата е в отчайващо положение. Не можем да си позволим в момента да има разправия, при положение, че има три кризи, добави Андрей Райчев.

Андрей Райчев поне засега не вижда нови избори след 15 февруари. Освен че има криза и хората са недоволни, то те могат да се изместят в друга посока, която дори политическата система няма да може да овладее и тогава ще стане голяма беля, предупреди той.

Социалният антрополог Харалан Александров добави, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов си води преговорите за съставянето на кабинет, защото е най-активен, всички контактни групи на останалите партии щели да избягат с писъци и да направят опити да го захапят за врата.

Според него партийните лидери е добре да се помъчат да направят правителство. Ако не се състави кабинет, изборите ще са след една изключително тежка зима и по-гневно участие в популистки вот или в тежко оттегляне, смята Александров.