АБВ и БСП представиха първия си общ кандидат за кмет на община в лицето на Павел Михайлов. Той ще е кандидатът на двете формации на община „Родопи“, а зам.-председателя на АБВ Владимир Маринов ще е водач на листата за Общинския съвет. Основна цел пред коалицията е спечелване на изборите и слагане на края на управлението на тандема Пламен Спасов – Таня Бочукова. Според Михайлов и Маринов последните 8 години са пагубни за управлението на общината, като улиците и тротоарите са все по-разбити, а инвестициите са нищожни. По думите на кандидата за кмет от коалицията управлението на Общината в последните 8 години не е привлякло сериозно европейско финансиране по даден проект. Не е ясно и какво е финансовото състояние и на самата Община, въпреки че, постоянно се е задавал този въпрос, кметът така и не оповестил публично.

Според Владо Маринов коалицията АБВ-БСП трябва да сложи край на срастването между ГЕРБ, общините и държавата, което взимало все по-големи измерения. Въпреки това, учудващо било и защо в община „Родопи“ не са били дадени пари от централната влас при положение, че тя се управлява от ГЕРБ. Маринов обясни, че в момента се водят разговори между двете формации на национално ниво за общо явяване на изборите в цялата страна, включително и в областните центрове като София, Пловдив, Варна и Бургас.

Зам.-председателят на АБВ каза още, че е било взето решение да не се оказва натиск на местните структури, като на места съвместното явяване на двете формации вероятно ще бъде невъзможно заради прекалено големи различния.